Marino Marini

Marino Marini

Er bestaat een innige relatie tussen mijn schilder- en beeldhouwwerk. Ik zou nooit aan een sculptuur beginnen zonder eerst een idee van kleur te krijgen. (…) Mijn geest is er door bevangen tot ik de kleur op papier ga zetten en me voorstel dat deze kleur een tekening wordt. En dan, ineens, begint de tekening vorm aan te nemen, dé vorm, en deze vorm wordt de ware vorm.’

Naam: Marino Marini
Geboren: Italië, 1901 – 1980
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013

Over Marino Marini

Marino Marini was beeldhouwer; hij geldt als een van de bekendste beeldhouwers van de moderne tijd. Aan de Accademia di Belle Arti in Florence begon hij aan zijn opleiding: schilderen, tekenen en beeldhouwen. Van daaruit reisde hij regelmatig naar Parijs, waar hij kennis maakte met onder andere Massimo Campigli, Giorgio de Chirico en Alberto Magnelli.

Marini werd vooral beïnvloed door de beeldhouwer Arturo Martini, die hij in 1940 zou opvolgen als hoogleraar in Milaan. In 1939 verhuisde Marini naar Zwitserland, waar hij onder andere de beeldhouwers Alberto Giacometti en Germaine Richier ontmoette. Een jaar na de oorlog vestigde Marini zich in Milaan. Later zou hij andere kunstenaars als Hans Arp, Max Beckmann, Alexander Calder en Henri Moore ontmoeten. Marini nam deel aan Documenta 1 (1955) en 3 (1964) in Kassel.

Marino Marini werd geïnspireerd door de archaïsche periode in Griekenland en de vormgeving van de Etrusken. Centraal in zijn werk staan thema’s als het vrouwelijk naakt, portretbustes en ruiters te paard. Gaandeweg werd zijn werk steeds abstracter.

De meeste grote musea en beeldenparken hebben beelden van Marini staan. In Nederland is zijn werk te zien in Museum de Fundatie (Zwolle), het Kröller-Müller Museum (Otterlo) en natuurlijk in het Marinipark (Den Haag).

In 2013 was tijdens ARTZUID Marini’s Composizione di Elementi te zien, een bronzen beeld dat uit een reeks losse elementen bestaat en waarin het thema van het ruiterbeeld terugkomt.

Marino Marini overleed in 1980.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten