Mark Handforth

Mark Handforth

‘Het is duidelijk dat sculpturen per definitie spullen zijn; en spul is echt een manifestatie van verlangen, het is het materiaal van zorgvuldig overwogen verlangen. En ergens in deze dingen schuilen als die andere meer menselijke ideeën… wanhoop, hoop, kracht, mogelijkheid, mislukking… en de sculpturen worden door ook vaartuigen voor.’

Naam: Mark Handforth
Geboren: Hong Kong, 1969
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2011 

Social Media: Instagram

Meer over de kunstenaar

Mark Handforth is beeldhouwer, Engels van geboorte en woont en werkt sinds 1992 in Miami, Florida. Hij groeide op in Londen en volgde in Frankfurt am Main de Staatliche Hochschule für Bildende Künste en de Slade School of Fine Art in Londen.

Hij maakt grootschalige beelden en weerspiegelt objecten uit de openbare ruimtes, veelal straat meubilair: straatnaamborden, straatlantaarns, verkeerskegels en fluorescerende lichtbuizen. Niet zelden draait of buigt hij deze of bedekt ze met druipende verf of was van brandende kaarsen. Zijn werk wordt zowel tot de site-specific art gerekend, als met ‘minimalistisch’ aangeduid. Weer anderen trekken parallellen met pop-art en surrealisme.

Mark Handforths eerste solotentoonstelling in de Verenigde Staten vond in 1996 plaats in het Museum of Contemporary Art North Miami. In 2011-2012 exposeerde hij daar opnieuw. In 2004, 2006 en 2010 was zijn werk te zien in het Modern Institute in Glasgow.

Handforth neemt vaak objecten uit de dagelijkse werkelijkheid of de populaire cultuur – een satellietschotel, een Vespa – en verandert die door ze opnieuw toe te eigenen. Culturele iconen zoals ster, stopteken of hart,  zijn prominent in zijn werk aanwezig. Lantaarnpaal (2003) op Manhattan (New York) was het eerste van een serie gedraaide en gebogen lantaarnpalen. Deze was op twee plaatsen gebogen, waardoor deze op de grond zou rusten en verlichtte te openbare ruimte met een rode gloed.

Tijdens ARTZUID 2011 was Platz te zien, een werk bedoeld voor op het plein tegenover het station van Zürich. Sterk uitvergrote schakels van kettingen doen eerder denken aan de zeevaart, maar daar zou het schokeffect minder groot zijn dan in een stad in de Zwitserse bergen.

Kunstwerken op ARTZUID