Marte Röling

Marte Röling artist

‘Als kind kon ik beter tekenen dan praten.’

Naam: Marte Röling
Geboren: Nederland, 1939
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013

Over Marte Röling

Marte Röling is beeldhouwer, schilder en ontwerper. Vanaf haar zestiende volgde ze lessen tekenen en schilderen aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Daarna werd ze door Jeanne Roos gevraagd voor het Parool om modellen te tekenen. Ze maakte er kennis met pop art, die op haar latere portretwerk een stempel zou drukken. Dikke, stevige lijnen rondom het model.

Sinds haar twintigste exposeert Röling in Europa en de Verenigde Staten met grote schilderijen en sculpturen. In 1965 won ze de Cultuurprijs van de gemeente Hilversum. In de jaren 80 maakte ze iconische, monumentale werken die alom bekend werden als de portretten van koningin Beatrix en prins Claus, het Vlaggenmonument bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en het beeld Non scholae, sed vitae voor de Rijksuniversiteit Groningen.

Marte Röling ontwierp ook decors en kostuums voor theater, postzegels, platenhoezen, wandschilderingen en affiches. Haar beschilderde tram trok veel aandacht. Dat gold ook voor de Starfighter, die tot 2012 in de tuin van haar boerderij in Uithuizen stond. Daar woonde ze met beeldend kunstenaar Henk Jurriaans, tot zijn dood in 2005, en Alissa en Adrienne Morriën en de kunstenares Wanda Werner. Na Jurriaans dood maakte ze van hem veel grote kleurrijke schilderijen in haar bekende pop art stijl.

ARTZUID toonde in 2013 Rölings De Grote Vette Vredesduif, een beeld dat zij in 2002 maakte uit glasmat, polyester, lak en bladgoud. Hiervan maakte zij er een aantal, bedoeld voor de Floriade in de Haarlemmermeer dat jaar. De duiven groeiden in korte tijd uit tot een mascotte.

Rölings werk is ondergebracht in openbare en bedrijfscollecties als die van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Museum De Fundatie (Zwolle) en Waternet (Amsterdam). Ook particuliere verzamelaars hebben werk van Röling in bezit. Het gaat haar om de schoonheid en de ontroering in haar kunst.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop