Matthew Monahan

Matthew Monahan

‘Er zit echt vakmanschap in mijn werk, maar er is altijd een breekpunt. Ik koester iets tot op zekere hoogte en kan zelfs een soort icoon ontwikkelen, maar de echte energie komt van mijn iconoclasme, mijn anti-vakmanschap. Soms overleeft het stuk dit proces niet.’

Naam: Matthew Monahan
Geboren: Verenigde Staten, 1972
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2019

Social Media: Instagram

Over Matthew Monahan

Matthew Monahan is beeldhouwer, tekenaar, schilder en maakt installaties en assemblages. Hij studeerde in 1994 af aan de Cooper Union School of Art in New York en doorliep aansluitend twee jaar De Ateliers in Amsterdam.

In zijn raadselachtige mensfiguren botsen figuratie en abstractie met elkaar, net als mysterie en herkenbaarheid. Dit geldt ook voor de atypische materialen die vaak contrasterende combinaties vormen, zoals papier en steen. Monahans beelden ademen een sfeer van afstand en rust, bedoeld om contemplatie aan te moedigen. Maar ook zijn ze enorm aanwezig in de ruimte.

Zijn vormen – gesneden, gegoten of geconstrueerd uit materialen variërend van was tot brons – suggereren archeologische vondsten, vervallen overblijfselen van al lang geleden teloor gegane beschavingen, uit het verleden of de toekomst. Deze kunnen worden gezien als vermaningen of klaagzangen.

Speciaal voor de zesde editie van ARTZUID (2019) maakte Matthew Monahan een ensemble van bestaand en nieuw werk. De titel van het samengestelde werk: ‘Daisy Pusher’ . In een sarcofaag ligt een figuur, omgeven door glimmende maskers. Deze lijken boze geesten op afstand te houden.

Monahans beelden werden geëxposeerd in galeries en musea over de hele wereld: van Los Angeles tot Xiamen, van Londen tot St. Petersburg. In Nederland was zijn werk te zien in Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam) en het Fries Museum (Leeuwarden). In 1999 nam hij deel aan de Biënnale van Liverpool. De Nederlandsche Bank en de Rabobank hebben werken van Matthew Monahan in hun bedrijfscollecties opgenomen.

Kunstwerken op ARTZUID