Mickaël Bethe-Selassié

Mickaël Bethe-Selassié artzuid kunstenaar

‘Als beeldhouwer transformeer ik materie. Ik plak vlees aan een skelet, en met kleuren kleed in de plantachtige schepsels aan.’

Naam: Mickaël Bethe-Selassié
Geboren: Ethiopië, 1951
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013

Social Media: Facebook

Meer over Mickaël Bethe-Selassié

Mickaël Bethe-Selassié is een beeldhouwer die bekend werd met zijn vrolijke, kleurrijke werk in papier-maché. Daarnaast maakt hij schilderijen en reliëfs. Na zijn middelbare schooltijd ontvluchtte hij in 1971 zijn vaderland Ethiopië voor Frankrijk, in verband met de dreiging van een revolutie. Daar ging hij fysische natuurkunde studeren. Zijn fascinatie voor religies – van het katholicisme waarmee hij was opgegroeid tot zenboeddhisme – leidde tot het kunstenaarschap.  Omstreeks zijn dertigste ging hij als autodidact grote beelden maken in papier-maché op structuren van kippengaas.

Bethe-Selassiés werk is niet makkelijk in een hokje te plaatsen. De een ziet gelijkenissen met outsider art, de ander vindt hem een westers kunstenaar en trekt parallellen met Karel Appel. Weer anderen herkennen in zijn werk de traditionele Afrikaanse primitieve kunst.

De kunstenaar werkt zonder voortekening. Hij buigt een armatuur van houten latten, rotan stokken en kippengaas. Het weerbarstige rotan laat zich niet altijd in de gewenste vorm buigen. Zijn menselijke vormen, dieren en planten ontleent hij altijd aan de werkelijkheid. Al improviserend vergroot hij deze en karikaturiseert ze; zo worden het droomfiguren, goden en godinnen, totems en fabeldieren. Bethe-Selassié zorgt voor een evenwichtige opbouw en stabiliteit van de vaak reusachtige, mysterieuze beelden. Zijn kleurgebruik is bont en warm. Het is een samenspel van verbeelding en handarbeid. Door het hergebruik van papier geeft de kunstenaar indirect een nieuw leven aan de bomen. Hij laat zich – naar eigen zeggen –  door niets en niemand beïnvloeden en gaat helemaal zijn eigen weg.

Werken van Bethe-Selassié werden over de hele wereld getoond, onder andere in 2011 in SBK in Amsterdam. Ook in de vaste collectie van het National Museum of African Art in Washington is zijn werk opgenomen.  Bethe-Selassié woont en werkt in Parijs.

Kunstwerken op ARTZUID