Miquel Barceló

Miquel Barceló Kunstenaar ARTZUID

‘Het is een zelfportret: ik heb mezelf gemaakt tijdens het schilderen. De schaduw lijkt het andere deel van mezelf te weerspiegelen en tegelijkertijd is de vernietiging van de bestelling.’

Naam: Miquel Barceló
Geboren: Spanje, 1957
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2017 

Social Media: Instagram

Meer over Miquel Barceló

Miquel Barceló is schilder en ontwerper maar maakt ook beelden, veelal keramisch. Na twee jaar School voor Kunst en Ambachten van Palma te hebben gedaan, studeerde hij in 1974 een paar maanden aan de School voor Schone Kunsten in Barcelona. Hij keerde vrij snel terug naar Mallorca om deel te nemen aan de happenings en protestacties van de groep Taller Llunàtic, een conceptuele avant-garde-groep.

Een jaar na zijn terugkeer naar Mallorca had hij zijn eerste eenmansshow in het Palma Museum. Aanvankelijk beïnvloedden de avant-garde, art brut en het Amerikaanse abstracte expressionisme werk van Barceló. Tegelijk was hij altijd geïnteresseerd in de barokke schilderijen van Velázquez, Tintoretto en Rembrandt. Op zijn beurt inspireerde Dubuffet de jonge Barceló om een experimentele houding aan te nemen.

In de jaren 80 reisde hij veel door Europa, de Verenigde Staten en West-Afrika – altijd terugkerend naar Parijs. Zijn deelname aan Documenta 7 in Kassel (1982) bracht hem internationale erkenning. Vier jaar later werd hem de Spaanse Nationale Prijs voor Beeldende Kunst toegekend.

In de kathedraal van Palma bedekte Barceló de hele kapel met terracotta en versierde het met afbeeldingen die verband hielden met het zesde hoofdstuk van het Evangelie van Sint-Jan, het wonder van de vermenigvuldiging van brood en vis.

Eind 2008 presenteerde de Spaanse regering officieel het nieuwste immense kunstwerk van Miquel Barceló in het Paleis van de Verenigde Naties in Geneve. Het is een enorme sculpturale installatie op het gewelfde plafond van de nieuw gecreëerde Kamer XX van de Mensenrechten en de Alliantie van Beschavingen van het gebouw. Het werk bestaat uit 1500 m 2 veelkleurige druipsteenvormen waarvoor de kunstenaar honderd ton verf gebruikte, die van het plafond lijkt te druipen.

Kunstwerken op ARTZUID