Morgan Betz

Morgan Betz kunstenaar ARTZUID

‘Ik wilde eigenlijk een kamer maken waarin dat gevoel speelt, dus het idee van een plek zonder dat je weet waar die is.’

Naam: Morgan Betz
Geboren: Nederland, 1974
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2019

Social Media: Instagram, Facebook

Meer over de kunstenaar

Morgan Betz is beeldend kunstenaar, met Nederlands-Amerikaanse wortels. Hij maakt vanuit zijn geboorteplaats Amsterdam, maar ook vanuit Berlijn en Japan, schilderijen, beelden en installaties. Betz volgde de opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie en De Ateliers, een postdoc opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten.

Met zijn objecten tekent hij protest aan tegen het feit dat kunstobjecten vaak een vorm van relevantie moeten hebben. Basale schoonheid van het object lijkt niet meer voldoende te zijn. Betz neemt daarin een tegendraadse en soms provocerende houding in. Hij probeert een evenwicht te vinden tussen een stroom van ideeën en het uiteindelijke kunstwerk. Na voltooiing moet dit zichzelf binnen de kunstwereld redden. Steeds weer onderzoekt hij de grens tussen fictie en werkelijkheid. Herkenbare afbeeldingen (vissen, borsten, tuinhekken) lijken onschuldig en grappig, maar ze roepen ook paradoxen en woordspelingen op, die grimmige scenes oproepen.

Hij maakt felgekleurde krijttekeningen, die elektrisch geladen koortsdromen lijken over een parallel universum. Vaak vormen afbeeldingen uit de populaire cultuur hiervoor de basis, zoals foto’s van Elvis Presley op Hawaï of karakters uit Dragonball Z. Soms ook verwijzen de expliciet naar zondagsschilders. Betz tekenstijl is eerder associatief dan realistisch en verspreidt een gloeiende, bijna tastbare energie.

In het Haagse Kunstmuseum had Betz in 2018 de expositie Flies on milk, green eggs and ham, deels vernoemd naar het kinderboek Green eggs and ham (1960) van ‘Dr. Seuss’. Hierbij greep hij terug op zijn kinderjaren. Flies on milk verwijst naar een regel van de Franse Middeleeuwse dichter François Villon. Voor deze tentoonstelling ontwierp hij ook een sculptuur bestaande uit een enorm knalroze kruis van stalen buizen, dat in de vijver bij het museum werd geplaatst. Dit beeld was een jaar later te zien tijdens ARTZUID 2019.

Kunstwerken op ARTZUID