Nick Ervinck

‘Wat me boeit is hoe de beeldhouwkunst doorheen de geschiedenis is geëvolueerd dankzij nieuwe technieken en materialen. Ik wil daar een vervolg aan breien.’

Naam: Nick Ervinck
Geboren: België, 1981
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2019, 2021

Social Media: Instagram, Facebook, LinkedIn, YouTube, Twitter, Pinterest 

Over Nick Ervinck

Nick Ervinck is beeldhouwer; zijn werk combineert traditionele beeldhouwkunst met nieuwe media en hij werkt veel met polyester en 3D-printtechnieken. Al vroeg ging hij naar de Kunstacademie van Brugge en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Na zijn afstuderen startte hij zijn eigen studio, met een eigen team in Lichtervelde (B).

Hij creëert een dialoog tussen ambacht en technologie en tussen het fysieke en virtuele. Belangrijke inspirators waren Henri Moore, Barbara Hepworth en Hans Arp. Daarnaast waren ook Zaha Hadid en de futuristische blob-architectuur van grote invloed, wat leidde tot organische structuren en gedraaide huizen. Het beeld op Art Zuid van 2019 lijken op wortels van oeroude bomen die in eigentijds materiaal zijn vormgegeven.

Zo bedacht hij in opdracht twee terrassen voor de Zebrastraat in Gent (2008), waarna verschillende monumentale werken voor de publieke ruimte en private collecties volgden – in Brugge, Oostende, Tongeren en Emmen. Zijn – vaak knalgele – objecten dragen zelfbedachte namen als EGNOABER, EITZO, LENNAP en CIRBUATS.

Naast meer conventioneel werk onderzoekt hij de artistieke mogelijkheden van de digitale revolutie. Hij maakt de grenzeloosheid van de virtuele ruimte bijna tastbaar met complexe vormen in 3D-prints, die onmogelijk met de hand gemaakt zouden kunnen worden. Hij laat deze met animatievideo’s, ‘gewone’ en digitale tekeningen met elkaar interageren, waardoor nieuwe sculpturen ontstaan.

Elvincks sculpturen hebben een gladde huid en lijken organisch gegroeid. Ze roepen associaties op met koraal. Maar is dat mineraal, dierlijk of plantaardig? Volgens kenners geen van drieën of alle drie tegelijk. Die gelijkenis in dubbelzinnigheid maakt zijn werk open voor interpretaties.

Nick Ervinck werd genomineerd voor en ontving diverse prijzen. Hij nam deel aan groepstentoonstellingen en solo-exposities in binnen- en buitenland; binnen en buiten Europa.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop