Ossip Zadkine

Ossip Zadkine

‘Ik zag een krater in het lichaam van een stad, een onmetelijke woestenij, een zwartgeblakerde en opengescheurde kerk rees daar omhoog als de kies van een voorhistorisch dier, door een vulkaan uitgespuwd.’

Naam: Ossip Zadkin
Geboren: Wit-Rusland, 1890
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2009

Over Ossip Zadkine

Ossip Zadkine was een Franse beeldhouwer, schilder en lithograaf van Russische komaf. Hij werd geboren als Yossel Aronovich Tsadkin. Zijn moeder was Schotse en in 1905 werd hij naar Engeland gestuurd. Drie jaar later ging hij lessen volgen aan de Arts and Crafts School in Londen. In 1909 vestigde hij zich in Parijs, ontmoette er onder ander Archipenko, Chagall en Léger en raakte bevriend met Modigliani.

In de Eerste Wereldoorlog raakte hij als soldaat gewond bij een gasaanval en kreeg de Franse nationaliteit. Zijn werk werd sterk beïnvloed door het kubisme; het zou tot 1926 duren voor hij een eigen stijl ontwikkelde, geïnspireerd op de primitieve kunst. Zadkine nam in het interbellum deel aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

In 1941 vluchtte Ossip Zadkine naar de Verenigde Staten, waar hij tot 1946 zou blijven. Hij ontmoette daar andere Franse ballingen en gaf beeldhouwlessen in New York. Terug in Parijs opende hij een eigen studio, die vooral gericht was op Amerikaanse studenten. Hij gaf les aan de Académie de la Grande Chaumière, aan honderden student, onder wie Jan Wolkers, in 1957.

Zadkine werd bekend met het beeld De verwoeste stad in Rotterdam. Ook in Zundert staat een beeld van zijn hand, ter nagedachtenis aan Vincent van Gogh. Het werd in aanwezigheid van Zadkine onthuld door koningin Juliana. Veel musea in Nederland hebben werken van Zadkine in de collectie, onder andere De Fundatie (Zwolle), Van Abbe (Eindhoven) en Kröller-Müller (Otterlo).

Ossip Zadkin overleed in 1967. Gedurende de eerste editie van ARTZUID, in 2009, stond La Demeure Humaine (het menselijk verblijf) opgesteld. Zadkine maakte dat beeld in de periode 1963-64 in opdracht van de Nederlandsche Bank. Het was, zoals veel van zijn beelden uit die tijd, opengewerkt. Sinds 1990 staat het op een hoge sokkel voor de bank.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
Tours

Boek nu

ARTZUID Cadeaus
ARTZUID Cadeaus

Bestel nu

Artist Boek
Artist Boeken

Bestel nu

Beeldenmagazine
Beeldenmagazine

Bestel nu

ARTZUID ART CAMP
ART CAMP

Boek nu