Paul McCarthy

Paul McCarthy

‘Mijn werk verwijst naar mijn persoonlijke, vergeten of onderdrukte herinneringen. Ik herken als ze bestaand, maar ik weet niet zeker hoe ze zich tot mij verhouden. Zijn ze specifiek mijn trauma, of dat van iemand anders?’

Naam: Paul McCarthy
Geboren: Verenigde Staten, 1945
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2009

Over Paul McCarthy

Paul McCarthy is beeldhouwer, tekenaar, performancekunstenaar en maakt installaties. Na de University of Utah studeerde hij schilderkunst aan het San Francisco Art Institute en aansluitend video- en filmkunst aan de University of Southern California.

McCarthy werkt als kunstenaar, maar was ook jarenlang verbonden als universitair docent in zijn woonplaats Los Angeles. Veel van zijn sculpturen zijn opblaasbaar en worden gedurende relatief korte tijd geëxposeerd in Europa en de Verenigde Staten. In 2004 nam hij deel aan de Whitney Biennial in New York. Zijn werk was onder andere te zien in het Guggenheim Museum (Bilbao), Tate Modern (Londen) en park Middelheim (Antwerpen).

Bekend werd McCarthy door zijn beeld Santa Claus, dat de stad Rotterdam in 2001 aankocht voor de Internationale Beelden Collectie. Veel bewoners herkennen er een kabouter met een buttplug in, anderen zien er een kerstboom in, of een raketijsje.

Pas in de jaren 90 werd Paul McCarthy bekend bij het grote publiek. Hij is niet uit op het doorbreken van taboes, hoewel dat op het eerste gezicht wel zo lijkt. Zijn focus op geweld en sex, staat van meet af aan in een weldoordachte context. Het staat voor het symbolische geweld dat in onze cultuur van massamedia en familiewaarden heerst.  Zijn beelden leggen de hypocrisie van de moderne samenleving bloot.

Op de eerste editie van ARTZUID (2009) was McCarthy’s Bronze Blockhead te zien. Het drie meter hoge bronzen beeld lijkt op Pinoccio, komt onschuldig over, maar is aan alle kanten gehavend. Ook hier deconstrueert hij, shockeert en voorziet overbekende beelden en situaties van een nieuwe lading. Hij doorbreekt het taboe van de sprookjesfiguur even uitdagend als intelligent en humorvol.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten