Per Kirkeby

Per Kirkeby

‘Men zegt dat ik landschappen schilder, maar dan zijn het wel pornografische landschappen, want ik mishandel en verkracht ze. Ik ben ouderwets. Ik zit in mijn atelier, kijk naar buiten en zie de tuin. Ik kopieer het groen. Ik kan alleen schilderen wat ik zie, pure abstractie ken ik niet.’

Naam: Per Kirkeby
Geboren: Denemarken, 1938 – 2018
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2015

Over Per Kirkeby

Per Kirkeby was beeldhouwer, schilder en architect. Van huis uit was hij geoloog. Hij werd bekend met zijn geometrische sculpturen van baksteen. In zijn schilderwerk zet hij ontembare en verraderlijke natuur neer. Deze werken bestaan uit verschillende, zacht gemoduleerde kleurlagen waar de invloed van zijn geologische achtergrond bijna voelbaar is.

Terugkerende thema’s in Kirkeby’s werk zijn het landschap en de aarde als oerkracht. Deze brengt hij tot uitdrukking in schilderijen van aardlagen, grotten, fossielen, gletsjers en rotsformaties – steeds op de grens van abstract en figuratief.

(Kunst)geschiedenis was belangrijk voor hem. Zo verzamelde hij correspondentie van Henri Matisse, brieven van Vincent van Gogh en Samuel Beckett. Voor zijn eigen werk waren Pablo Picasso, Kurt Schwitters en Asger Jorn van belang.

In 1982 nam Kirkeby deel aan de toonaangevende expositie Zeitgeist en twee jaar later aan Von hier aus – Zwei Monate neue Deutsche Kunst in Düsseldorf. Beide tentoonstellingen brachten eigentijds neo-expressionisme. Hij nam deel aan de Biënnale van Venetië en Documenta 7 en 9 in Kassel. In Nederland is zijn werk aangekocht door het Kröller-Müller Museum en Boijmans van Beuningen.

Figur, een beeld uit 1983, dat te zien was tijdens ARTZUID in 2015, is een goed voorbeeld van een reeks sculpturen die hij vanaf de jaren 70 maakte. Ze zijn geïnspireerd op het menselijk lichaam, landschap en architectuur. In eerste instantie is niet duidelijk wat de amorfe figuur voorstelt. Gaandeweg ontdekt de kijker een mensfiguur die is opgebouwd uit lagen klei en vervolgens in brons werd gegoten.

Per Kirkeby overleed in 2018.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten