Peter Buggenhout

Peter Buggenhout - kunstenaar artzuid

‘Het woord chaos gebruik ik niet graag. Ik heb het eerder over complexiteit. Het is niet omdat je iets niet begrijpt dat het chaos is. Chaos heeft een negatieve connotatie.’

Naam: Peter Buggenhout
Geboren: België, 1963
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013 

Social Media: Instagram

Meer over de kunstenaar

Peter Buggenhout werd opgeleid aan Sint Lucas in Gent, waar hij nog altijd woont en werkt. Hij begon als schilder en ontwerper. Bekend werd hij vooral met zijn sculpturen en installaties. Deze ogen vaak vreemd en onaantrekkelijk. Veelal zijn deze samengesteld uit verschillende materialen die als afval worden geschouwd, zowel organisch als resultaten van menselijke activiteit. Met schroot, plastic, haar en organen stelt hij vraagtekens bij de toestand in de wereld. Bij de onbekende richting die het inslaat en het gevoel van hulpeloosheid dat bij mensen opkomt in het licht van de chaos in een wereld die hem ontgaat.

Hij draait lichamen binnenstebuiten, analyseert en ontleedt ze en doet alsof hij daarmee de ziel blootlegt. Door de sculpturen in een vervreemdende omgeving te tonen, benadrukt hij de fysieke aftakeling, de onvolmaakte volmaaktheid van onze inwendige fabriek en verwante fenomenen als erosie, vluchtigheid en incoherentie.

Buggenhout verheft zijn installaties tot kunst, waardoor de confrontatie ‘verteerbaar’  wordt en niet afstotelijk is. De sculpturen stralen een grote kracht en veerkracht uit en verhullen niets. Het zijn directe confrontaties met fysieke onvolmaaktheden. Tegelijkertijd ervaart de toeschouwer zich als voyeur.

Peter Buggenhout maakt niet alleen kolossale installaties, maar ook kleinere sculpturen op sokkels en in vitrines. Ook hiervoor gebruikt hij allerhande materialen. Wat op het eerste gezicht een lukrake opstapeling van materialen lijkt, blijkt een nauwkeurig samengestelde chaos. Het geeft zijn beelden een anoniem en onbestemd karakter, met een broze en oncomfortabele schoonheid.

Zijn eerste werk werd in 1983 in België tentoongesteld; het zou tot 2007 duren voor een eerste expositie in Parijs zou plaatsvinden. Hij exposeerde in Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten, Israël en India.

Kunstwerken op ARTZUID