Piet Killaars

Piet Killaars - Spiraal II

‘Het oude monument was een vreselijk ding, eigenlijk helemaal geen monument, maar een verkeersobstakel. Het was een uit driehoeken bestaande toren met op drie velden wapens, aangebracht in reliëfs.’

Naam: Piet Killaars
Geboren: Nederland, 1922
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2017

Over Piet Killaars

Piet Killaars was beeldhouwer, tekenaar en maakte collages. Als 17-jarige trad hij in dienst bij een keramisch bedrijf in zijn geboorteplaats Tegelen. Daar werd een nieuwe kunstnijverheidsafdeling gestart, dat kunstenaars in de gelegenheid stelde hun werken in keramiek uit te voeren. Killaars ondersteunde hen daarbij technisch, onder hen waren Charles Eyck en Suzanne Nicolas.

In 1941 ging Killaars naar Maastricht waar hij de Middelbare Kunstnijverheidsschool (later de Academie van Beeldende Kunsten) volgde. In zijn levensonderhoud voorzag hij met werk in een keramisch atelier. Niet verbazend dat hij zijn eerste werken in keramiek uitvoerde.

Na de oorlog maakte hij reizen en werkte bij verschillende beeldhouwers in Nederland en België. In Frankrijk leerde hij het werk van onder andere Jacques Lipchitz en Alberto Giacometti kennen. Vervolgens zette hij zijn beeldhouwopleiding voort aan de Jan van Eyck Academie bij Oscar Jespers. Later werd hij zelf docent aan de kunstopleidingen in Tilburg en Maastricht.

Killaars’ werk is figuratief geometrisch en grijpt vaak terug op de wetmatigheden van de natuur, energie en groei. In zijn vroege werk staat de verhouding tussen mens en natuur centraal. Later verbreedde zijn spectrum naar de verbeelding van ritme en beweging. Nog weer later verlegde hij de focus op cyclische bewegingen: de armen van een dirigent of het eeuwig golven van de zee.

Voor zijn beelden gebruikte Killaars zowel beton als roestvrij staal. Van zijn hand zijn veel reliëfs bekend. Na de oorlog kreeg hij opdrachten voor herdenkingsmonumenten, onder andere in Tegelen, Vaals en Roelofarendsveen. Voor de TU Eindhoven maakte hij Wording (1968). Zijn beelden staan onder meer in Nijmegen, Wageningen, Zwolle en Alkmaar.

Piet Killaars overleed in 2015. Twee jaar later toonde ARTZUID 2017 zijn Spiraal II.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten