Piet van de Kar

Piet van de Kar

‘Als je het fenomeen spelen wilt bestuderen dan zijn dieren geweldig als studieobject. Door nieuwsgierigheid onbevangenheid onderzoeken de hun wereld.’

Naam: Piet van de Kar
Geboren: Nederland, 1962
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2021, 2023

Over Piet van de Kar

Piet van de Kar is een klassieke beeldhouwer voor wie schoonheid de basis is van zijn sculptuur. Materie en afmeting spelen hierin een bepalende rol. Soms is de menselijke maat richtinggevend, soms een vervreemdende uitvergroting. In weer ander werk verbeeldt juist de miniatuur de absurditeit van een verkleinde werkelijkheid. Altijd tart Van de Kars werk de zintuigen en is de interactie met de toeschouwer een essentieel onderdeel van de beeldende kracht.

Van de Kar behaalde in 1988 de eerstegraads bevoegdheid autonoom beeldhouwen aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hij woont en werkt in Amsterdam. De vader van Piet van de Kar was dierenarts voor grote en kleine huisdieren. In zijn jeugd waren er altijd dieren in de buurt. De relatie met dieren lijkt hem meer vrijheid te geven.

Het uitgangspunt van zijn beeldhouwwerk is de materie. Voor hem moet een beeld een karakter hebben, een ziel. Die zit in de substantie waaruit het beeld is opgebouwd. Zijn werk hangt en staat, het is in evenwicht – al dan niet labiel – klimt en kijkt uit.

Piet van de Kar organiseerde beeldende kunstprojecten om als kunstenaar een beter contact met de omgeving en publiek te krijgen. Het publiek heeft hierin een participerende rol. Dit kan op tentoonstellingen en in workshops in musea. Zo verzorgde hij workshops in het Stedelijk Museum in Amsterdam, tijdens de Museumnacht 2006.

Ook voor scholen ontwikkelde hij kunstprojecten. Samen met leerlingen ontwikkelde hij een educatieve route in een werkplaats. Zo ontstonden bronzen ornamenten aan een gevel, muurschilderingen en tentoonstellingen van het werkproces die werden vastgelegd in drukwerk.

Op ARTZUID 2021 waren Companion sculptures 2 te zien; een nieuwe blauwe skries en een rood veulen sierden de Churchill-laan. Voor ARTZUID 2023 maakte hij samen met leerlingen van het Geert Grote College en de Jan des Bouvrie Academy het beeld Spirit.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop