Richard Jackson

Richard Jackson

‘Ik wil de verbeelding van mensen prikkelen, want dan wordt het evenement iets groters. Veel van mijn werk gaat over schaal, in relatie tot één persoon. Ik ben geïnteresseerd in wat een mens op eigen kracht kan bereiken.’

Naam: Richard Jackson
Geboren: Verenigde Staten, 1939
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2011 

Over Richar Jackson

Richard Jackson is beeldhouwer en schilder; hij woont en werkt in Los Angeles. Hij afficheert zich niet alleen als kunstenaar, hij kweekt ook kerstbomen, is aannemer en goudzoeker. Hij studeerde kunst en techniek aan het Sacramento State College, woonde een tijd met Bruce Nauman in een huis en doceerde begin jaren 90 beeldhouwkunst en nieuwe vormen in zijn woonplaats.

Sinds de jaren 70 ontwikkelde Jackson een vorm van ondervraging van de schilderkunst die een combinatie werd van conceptuele procedures, Humor en extreme wanorde. Omdat hij het schilderen uitbreidt met materiele dimensies en traditionele vormen verlaat voor machines, voertuigen en alledaagse voorwerpen, wordt hij wel Neo-dadaïst genoemd.

Zijn Big Ideas (1981) bestond uit honderden beschilderde doeken die in een bol van vijf meter doorsnee waren gestapeld. De expositie The Maid’s Room / The Dining Room (2007) was een direct eerbetoon aan het laatste grote werk van Marcel Duchamp: Etant donnés.

Tijdens de editie 2011 van ARTZUID was Jacksons iconische Dick’s Big Duck te zien. Bijna een vleesgeworden uiting van camp, humor met een artistieke bedoeling en grotesk uitgevoerd.

In 2012 liet hij in een solotentoonstelling in Pasadena (Californië) een radiografisch bestuurd militair modelvliegtuig met een spanwijdte van viereneenhalve meter gevuld met verf liet neerstorten tegen een muur met daarop: ‘ongelukken in abstracte schilderkunst’.

Jackson put uit het visuele lexicon van huiselijke omgevingen, universele menselijke basisactiviteiten en kenmerken van het typisch Amerikaanse leven zoals jagen en sporten. Door deze beelden te combineren met fysieke, arbeidsintensieve en conceptueel rigoureuze artistieke praktijk, heeft Jackson een enorm oeuvre opgebouwd dat de kunstwereld als geheel in twijfel trekt en uitdaagt.

Kunstwerken op ARTZUID