Richard Long

Richard Long - Basalt Ellipse-ARTZUID-2013-archief

‘Ik ben niet geïnteresseerd in het maken van monumenten, maar het andere standpunt is om absoluut geen sporen achter te laten. Neem alleen foto’s en laat alleen voetafdrukken achter. Er is een behoorlijk interessant gebied tussen die twee posities – zoals stenen verplaatsen, werken maken die verdwijnen of watermerken maken – veel manieren om kunstenaar te zijn in een landschap.’

Naam: Richard Long
Geboren: Verenigd Koninkrijk, 1945
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013

Over Richard Long

Richard Long is beeldhouwer, tekenaar, schilder en fotograaf; hij werd vooral bekend om zijn conceptuele kunst en land art. In zijn geboortestad Bristol voltooide hij het West England College of Art, daarna de St. Martin’s School of Art in Londen.

Long fotografeert en manipuleert het landschap om hem heen. Veel van zijn werken ontstaan tijdens wandelingen in de natuur, zoals A Line Made by Walking (1967), waar hij op de grond een lange lijn ‘tekent’ door verschillende keren heen en weer te lopen.

Vaak zijn de foto’s die hij van zijn ingrepen maakt, de enige overblijfsels om aan een breder publiek te presenteren. Zijn land art is vooral te zien in Groot-Brittannië, maar ook in Spanje, de Sahara en de Verenigde Staten. Voor musea maakte Richard Long ook grote sculpturen en wandschilderingen. De beeldhouwwerken bestaan veelal uit stukken steen of hout die in een cirkel of andere geometrische figuur zijn neergelegd.

In 2013 was tijdens ARTZUID een aantal objecten van Richard Long te zien, getiteld Basalt Lines / Basalt Elipse en Heaven and Earth Circle / Alpine Line. Basaltstenen –  gegroepeerd in verschillende vormen – lijken onder de bomen in een natuurlijke context te liggen, alsof je hier al veel eerder waren gepland en geplant.

Vanaf 1968 exposeert Long solo en in groepsverband in Europa en daar buiten. Vaste opstellingen van zijn werk is te zien in onder andere Nederland (Kröller-Müller, Boijmans Van Beuningen en De Pont), België en Duitsland.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten