Riyas Komu

Riyas Komu

‘Vanaf het moment dat ik koos voor schilderen, was het de moeite om een taal te vinden en te verkennen die in staat was om te reageren op mijn tijd en om een archief op te bouwen.’

Naam: Riyas Komu
Geboren: India, 1971
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2011

Social Media: Instagram

Over Riyas Komu

Riyas Komu is beeldhouwer en schilder, fotograaf en videokunstenaar. Hij werd opgeleid aan de J.J. School of Art in Mumbai, waar hij woont en werkt, afgewisseld met Kerala, een district in het zuiden van India.

Met zijn werken levert Komu rechtstreeks commentaar op de identiteitscrisis waarin India zich bevindt. Snelle economische groei gaat er gepaard met toenemende religieuze problemen. Uit ervaring weet de kunstenaar dat ideologie en religie vaak op gespannen voet staan.

Komu’s installatie Undertakers (Begrafenisondernemers) bestaat uit een keurig opgestelde rij houten grafstenen, elk versierd met symbolen van verschillende  religies en de rode ster van het communisme. Het werk uit gerecycled hout, staal en autolak suggereert harmonie, maar dit blijkt een illusie. Het is een commentaar op het opkomend fundamentalisme, dat ervoor zorgt dat culturen van elkaar geïsoleerd raken.

Kunst is voor Riyas Komu een medium waarmee hij sociaal commentaar levert op situaties waarmee de wereld vandaag de dag wordt geconfronteerd. Begin jaren 90, toen hij in de kunstpraktijk kwam, was een traumatische periode in de politieke geschiedenis. Het trof hem diep welke verontrustende impact die had op menselijke relaties en politieke verbeeldingskracht. Zijn focus veranderde van textielontwerp naar autonome kunst.

My Father’s Balcony, een installatie opgetrokken uit hout, metaal en verf, was te zien in 2011 tijdens ARTZUID. Zijn vaders balkon is een monument voor de rustige, bedachtzame wereld die zijn vader vertegenwoordigde en die nu voorbij is.

Riyas Komu’s werk was te zien op veel solo- en groepstentoonstellingen in onder andere New Delhi,  Mumbai, Amsterdam, Venetië, Parijs en Stuttgart.

Kunstwerken op ARTZUID