Rob Voerman

Rob Voerman

‘Actie Voerman is al begonnen toen ik een jaar of vijftien was. Ik schreef een brief aan Pérez de Cuéllar over het kappen van regenwouden.’

Naam: Rob Voerman
Geboren: Nederland, 1966
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2021 

Social Media: Instagram

Over Rob Voerman

Rob Voerman is beeldhouwer, graficus en installatiekunstenaar. Hij begon aan een opleiding tuin- en landschapsarchitectuur in Wageningen, maar voltooide deze niet. Daarna volgde hij de opleiding beeldhouwen aan de Christelijke Academie voor Beeldende Kunsten in Kampen (nu ArtEZ) en aansluitend een paar maanden de Vestlandets Kunst Akademie in het Noorse Bergen.

Vergankelijkheid, deconstructie en architectuur staan centraal in Voermans tweedimensionale werk en sculpturen. Zijn grafische werken, tekeningen, aquarellen en schilderijen tonen doorgaans vergane landschappen met utopische bouwwerken uit een onbekende wereld. In zijn tekeningen zitten veel futurologische bol- en cirkelvormige bouwwerken, zonder begin of einde.

In zijn driedimensionale werk maakt Voerman gebruik van afgedankt materialen. Ze houden het midden tussen een primitieve hut, een grot en een machine. Ook vermengen zich in zijn bouwwerken verschillende typologieën architectuur, meubels en machines, die vaak letterlijk in elkaar geschoven zijn. Zijn architecturen zijn vaak disfunctioneel; ramen, deuren en meubels hebben hun functie verloren.

Volgens Voerman zelf zijn zowel zijn grafiek als zijn sculpturen tot voor kort bepaald door een dialoog tussen archaïsche agrarische vormen en verschijningsvormen van de moderne technisch ontwikkelde maatschappij. Door in zijn werk orde, structuur en evenwicht te combineren met chaos, vergankelijkheid en deconstructie geeft hij een commentaar op de overgeorganiseerde samenleving van de moderne tijd.

Verschillende musea, overheden en instellingen hebben werk van Voermans in hun collectie, zoals het Museum of Modern Art (New York), het Stedelijk Museum (Amsterdam), de Deutsche Bank, De Nederlandse Bank en de provincie Gelderland.

Speciaal voor ARTZUID 2021 maakte Voermans het werk ICE, een grote installatie uit staal, met glas, epoxy en voorwerpen als een barbecue en rode lampjes. ICE staat niet alleen voor water in bevroren toestand, maar ook voor In case of emergency.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop