Roman Signer

Roman Signer

‘Ik hou ervan om de natuur in te gaan en iets uit te proberen. Dat kan geen werk genoemd worden, het is een genoegen.’

Naam: Roman Signer
Geboren: Zwitserland, 1938

ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013

Over Roman Signer

Roman Signer is beeldhouwer, tekenaar, fotograaf, filmer, maakt video’s en installaties. Hij volgde de Schule für Gestaltung in Zürich en daarna de Kunstgewerbeschule in Luzern. Aansluitend studeerde hij in Warschau aan de kunstacademie en vestigde zich meteen in 1972 als vrij kunstenaar in Sankt Gallen.

Signer werd vooral bekend om zijn explosieve uitvoeringen. Hij richt zich op processen, materialen en hun eigenschappen, en het werken met gewone objecten. Zijn werk heeft raakvlakken met conceptuele kunst, land art en arte povera, die hij verbindt met de dimensie tijd. Zo maakte hij bewegende grasmaaiers en vliegende modelhelikopters – metaforen van vergankelijkheid. Voor vliegende emmers, geprepareerde fietsen en dansende wandelstokken draait hij zijn hand niet om. Deze worden in ongebruikelijke en humoristische arrangementen tentoongesteld.

Fysieke krachten – van water, motoren of zwaarte – en explosieven staan bij Signer centraal. Kijkers zien tijd in beweging in de ruimte, die zowel uitzet als indikt. De installatie Schirm (2016) bestaat uit twee ventilatoren die door het open en sluiten van een paraplu een dialoog aangaan. In de video Dachlawine (2017) schieten industriële vaten gevuld met water, na een gelijktijdige explosie, los van hun armaturen en rollen van een dak naar beneden. Het metaal blijft in een nieuwe vorm over.

Roman Signers Leiter mit Stiefeln stond in een vijver langs de route van ARTZUID in 2013. De punten van de laarzen klemden precies vast tussen de sporten van de ladder. De laarzen zijn even blauw als het olievat waarin de ladder schuin staat opgesteld. Het werk suggereert iemands aanwezigheid. Dat kon toen iemand zijn die aan de metrolijn werkte, een jaar eerder zou dat iemand kunnen zijn die te maken had met olievoorraden voor de Noorse kust.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten