Romuald Hazoumè

Romuald Hazoumè

‘Ik stuur terug naar het Westen wat hun toebehoort, dat wil zeggen, de weigering van de consumptiemaatschappij die ons elke dag binnendringt.’

Naam: Romuald Hazoumè
Geboren: Benin, 1962
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013 

Over Romuald Hazoumè

Romuald Hazoumè is beeldend kunstenaar die bekend werd met zijn maskers, gemaakt van afgedankte jerrycans. Hiermee begon hij halverwege de jaren 80. Zijn werken zijn vaak even politiek geladen als humoristisch. Ze hebben onmiskenbare cultuurgebonden kenmerken, en verhouden zich tegelijkertijd  tot mondiale kwesties als oliewinning, moderne slavernij en de consumptiemaatschappij.

Zo draaide het in zijn installatie NGO SBOP (2011) om de fictieve NGO Solidarité Béninoise pour Occidentaux en Péril. Deze organisatie was speciaal opgericht voor westerlingen in nood. In de gelijknamige film in de installatie werden vertrouwde politieke en sociale patronen onderuit gehaald. Dit opende verrassende en nieuwe perspectieven op de verhoudingen tussen Afrikanen en westerlingen.

Zijn La Bouche du Roi, een bewerking van een afbeelding uit 1789 van een slavenschip, werd op grote schaal tentoongesteld in het Verenigd Koninkrijk als onderdeel van de honderdjarige herdenking van de Slave Trade Act 1807 door het parlement. Ook hier gebruikte Hazoumè alleen gerecyclede materialen.

Hij nam deel aan de Biënnales van Lyon en Gwangju, beide in 2000, en aan de 3e Biënnale van Hedendaagse Kunst in Moskou (2009). Solo- en groepstentoonstellingen had Hazoumè vanaf 2010 in onder andere Londen, Brussel, Parijs, Helsinki, Manchester, Moskou, Marrakech en Brisbane.

Elf, rien à foutre, een Peugeot volgeladen met benzineblikken, die half achter een muur is verdwenen, was te zien tijdens de derde editie van ARTZUID (2013). Het Franse benzinemerk Elf was decennialang bezig om de olievoorraad van de voormalige kolonie Benin weg te pompen en te gelde te maken. Het werk verwijst direct naar de illegale handel in olieproducten.

Romuald Hazoumè woont en werkt in zijn geboortestad Porto Novo, in Benin.

Kunstwerken op ARTZUID