Ronald Westerhuis

Ronald Westerhuis

‘Bewust kunstenaarschap is meer dan alleen kunst maken. Je moet ook een zakenman zijn, wat betekent dat je ervoor moet zorgen dat je als artiest opvalt, uit je studio komt en gaat netwerken.’

Naam: Ronald A. Westerhuis
Geboren: Nederland, 1971
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2021 , 2023

Social Media: Instagram

Over Ronald Westerhuis

Ronald A. Westerhuis is beeldhouwer, maakt ook landschapskunst en objecten uit roestvrijstaal. Zijn voorliefde voor dit materiaal is ontstaan toen hij werkzaam was als lasser op een booreiland in de Noordzee. Daar maakte hij kennis met het staal en de verweerde buizen, die nu de basis vormen van zijn kunstwerken. Voor hem is de grootte niet bepalend voor de kwaliteit van een sculptuur, maar wel voor de impact ervan. Daarom werkt hij zelf voornamelijk in groot formaat; indertijd alleen en inmiddels met een team samen.

Westerhuis ontwierp in 2003 De vlam, het symbool voor de Olympische Spelen, bedoeld voor de spelen van 2008 in Peking. Het was Erica Terpstra, toen voorzitter van het Nederlands Olympisch Comité, die ervoor zorgde dat zijn schaalmodel werd gepresenteerd. Hoewel zijn ontwerp niet werd uitgevoerd, heeft dit zoveel voor hem betekend, dat China een grote rol speelt in zijn leven en hij een atelier in Shanghai heeft.

Voor de Expo 2015 in Milaan kreeg Daniel Libeskind de opdracht van Siemens om een aantal werken te maken. Westerhuis werd benaderd om de afwerking ervan voor zijn rekening te nemen.

Rawsome! is de titel van een vier meter hoge sculptuur in bolvorm met hoge spiegels. Westerhuis maakte deze in opdracht van Museum De Fundatie en Mojo Concerts. Het werd geplaatste op drie edities van het Lowlands festival en kreeg uiteindelijk een vaste plaats in de beeldentuin van kasteel Nijenhuis in Heino.

New Life en Shine, respectievelijk uit 2014 en 2021 waren te zien tijdens ARTZUID 2021 in Amsterdam. Beide beelden zijn gemaakt uit roestvrijstaal, dat vervolgens werd gepolijst. Op ARTZUID 2023 presenteert hij een imposante 4 meter hoge bol van corten staal, New World.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop