Ruud Kuijer

Ruud Kuijer

‘Ik wil beelden máken, niet ontwerpen. Een goed idee kan een vertrekpunt zijn, maar het maakproces leidt mij vaak naar nieuwe ideeën en vormen. Op deze manier maak ik altijd een beeld dat ik niet van tevoren had kunnen bedenken.’

Naam: Ruud Kuijer
Geboren: Nederland, 1959
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2017

Social Media: Instagram

Over Ruud Kuijer

Ruud Kuijer is beeldhouwer; opgeleid aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch en de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Kuijer maakt abstracte sculpturen, waarin hij vaak herkenbare vormen verwerkt. Waar hij eerst experimenteerde met ijzer, touw, hout en tapijt werkte, werkte hij vanaf 2002 vooral met beton. De laatste jaren gebruikt hij weer meer ijzer.

Kuijer gaf ook les aan kunstacademies, in ’s-Hertogenbosch en Berlijn. Bekend werd hij van de serie Waterwerken, waaraan hij van 2001 tot 2013 werkte. Het zijn zeven grootschalige sculpturen langs het Amsterdam-Rijnkanaal, op een bedrijventerrein in Utrecht. Het zijn monolithische beelden, uit één stuk, gemaakt van wapeningsstaal en beton. Zo’n tien jaar later zou een glooiend talud tussen de beelden met elkaar verbinden.

Sinds 1986 exposeert Ruud Kuijer in galeries en musea in binnen- en buitenland. Zijn beelden zijn opgenomen in collecties van particuliere verzamelaars in Europa, Australië en de Verenigde Staten. In Nederland is Kuijers werk onder meer te zien in het Bonnefantenmuseum (Maastricht), Stedelijk Museum (Amsterdam), Centraal Museum (Utrecht) en Kunstmuseum (Den Haag).

ARTZUID 2017 toonde drie sculpturen van Kuijer. Untitled lijkt een samengesteld aantal betonnen platen, maar blijkt uit één stuk te zijn van gegoten beton. In opdracht van ARTZUID maakte hij het blokkenbeeld Hangend Vlak (staan/liggen/hangen/leunen), wat dat jaar ook te zien was. Beton en staal geven hem de mogelijkheid vrij te zijn van picturale invloeden. Het gaat Kuijer om de principes van het beeldhouwwerk, over hoe je een constructie maakt. De delen kunnen dan verschillende houdingen aannemen: staan, liggen, hangen, leunen of ergens doorheen steken. Volgens hem zijn er wel ingrediënten voor een sculptuur, maar geen recept.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten