Sachi Miyachi

Sachi Miyachi

‘Jij, ik, deze plek, alles dat zich hier bevindt – wij en alle objecten zijn transformaties uit hetzelfde basismateriaal. Op een bepaald niveau is er dus materiele gelijkwaardigheid.’

Naam: Sachi Miyachi
Geboren: Japan, 1978
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2019

Social Media: LinkedIn

Over Sachi Miyachi

Sachi Miyachi is performance- en installatiekunstenaar, die vaak locatie-gebonden werkt. In Tokyo volgde zij een opleiding aan de kunstfaculteit van de Wako University. Daar verdiepte ze zich in rituelen in het dagelijks leven in Japan. Van 2004 tot 2009 volgde ze in Amsterdam de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut, richting audiovisueel. Ze zou in Amsterdam blijven wonen en werken.

In haar werk is ‘schoonmaken’ een dragend thema. Zo maakte ze voor de Kunstvlaai een metershoge schoonmaaktrolley. En voor Ontferm u maakte ze een meterslange mop. Een uitgangspunt in haar werk is ook het overwinnen van tegenslagen en aanpassen aan een steeds veranderende omgeving.

Ze construeert handmatig immense houten bouwwerken, op een bijna rituele en obsessieve manier. Elke installatie belichaamt haar visie op de sociale en architectonische omgeving. Haar Ballad of Caution (2009) stond in de lobby van het WTC-gebouw in Amsterdam. De uitvergrote modellen van schoonmaakattributen vormden direct commentaar op de steriele en disciplinerende architectuur.

In een donkere parkeergarage op de Zuidas (Amsterdam) bouwde ze een jaar later een schuin oplopende golfbaan. Het was een oefening in optimisme in deze deprimerende omgeving. Op de rotonde van het Hoofddorpplein (ook Amsterdam) bouwde ze in 2013 een huisje. The hut – a quiet wedge bood te midden van het drukke verkeer een schuilplaats voor wie er maar wilde verblijven.

The Corner Piece was te zien tijdens ARTZUID 2019. Het vier meter hoge en brede beeld van kunststof bouwde ze ter plekke. Ze liet zich inspireren door de kop van Michelangelo, die al decennialang een hoekgevel in de buurt siert. Bezoekers konden letterlijk zijn hoofd binnengaan en door zijn ogen de omgeving ervaren.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten