Salvador Dalí

ARTZUID Kunstenaar Dalí

‘De enige manier om materie te vergeestelijken, is die te veranderen in goud, in iets waardevols.’

Naam: Salvador Dalí
Geboren: Spanje, 1904 – 1989
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2011

Social Media: Instagram, Facebook

Over Salvador Dalí

Salvador Dalí is vooral bekend geworden als schilder, maar was ook beeldhouwer. Als tienjarige kreeg hij zijn eerste tekenles van Ramón Pichet, een vriend van zijn vader. Vier jaar later had de jonge Dalí zijn eerste expositie in het Stadstheater van zijn geboorteplaats Figueres. Van 1921-1924 studeerde hij in Madrid.

Als jonge schilder had hij grote belangstelling voor groten als Goya, El Greco, Michelangelo en Velázquez. Laatstgenoemde inspireerde hem om zijn puntige snor te laten staan. Hij richtte zijn aandacht op het kubisme en expressionisme. Na zijn studie leerde hij in Parijs Pablo Picasso en André Breton kennen en sloot zich aan bij het surrealisme. Ook vriendschappen met Luis Buñuel en Garcia Lorca zijn van grote invloed geweest op leven en werk van Dalí.

In de zomer van 1940 vluchtte Dalí naar de Verenigde Staten; daar werkte hij jarenlang als adviseur en tekenaar voor Walt Disney. Vijftien jaar later zou hij terugkeren naar Europa en zou hij in Spanje, Portugal en Italië wonen en werken. Gedachten over de wetenschappen en het katholieke geloof vormden aanvankelijk zijn inspiratie. In Rome ontmoette hij de film- en theaterregisseur Visconti; Dalí ontwierp voor As You Like It decors en kostuums.

Voor de oorlog had Dalí de opstand van Franco en andere officieren gesteund, die leidde tot de Spaanse Burgeroorlog. Later draaide zijn koers en werd hij aanhanger van de Spaanse koning Juan Carlos, die hem in de adelstand verhief.

Salvador Dalí beschreef zijn werken als geschilderde droomfoto’s; de realistische objecten lijken vaak in geen enkel verband met elkaar te staan. Het trompe-l’oeil effect (gezichtsbedrog) en het spel met perspectief paste hij regelmatig toe.

Salvador Dalí overleed in 1989 in zijn geboorteplaats Figueres.

Kunstwerken op ARTZUID