Sandro Chia

Artzuid kunstenaar Sandro Chia

‘Mijn taak en mijn missie zijn om het lichaam van het opgespannen doek voor mij tot leven te brengen, alsof het een symbolische witte walvis was die op een strand is aangespoeld.’

Naam: Sandro Chia
Geboren: Italië, 1946
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2011, 2021

Social Media: Instagram, Facebook

Over Sandro Chia

Sandro Chia is schilder, graficus en beeldhouwer, waar hij in zijn geboortestad Florence het Instito d’Arte en de Accademia di Belle Arti bezocht. Hij is een van de meest toonaangevende schilders van Italië en schildert de dingen zoals hij ze in werkelijkheid ziet, of zoals hij ze zich herinnert.

Na reizen door Europa en naar India, vestigde hij zich in 1970 in Rome waar hij een figuratieve stijl ontwikkelde. Samen met Enzo Cucchi, Francesco Clemente en anderen vormde hij de Italiaanse vleugel van het neo-expressionisme, de transavanguardia, die terugkeerden naar kunst waarin vorm en kleur centraal stonden. Chia ontwikkelt een vrije, gebarende stijl, waarin hij regelmatig teruggrijpt op aspecten uit de traditionele schilderkunst. Ook herkenbaar zijn de invloeden van Picasso, Rodin en Chagall.

In 1979 vindt zijn eerste solotentoonstelling plaats in Keulen. De winter van 1980-1981 bracht hij met een reisbeurs door in West-Duitsland, om later dat jaar af te reizen naar New York, waar hij twintig jaar zou blijven en lesgeven aan de School of Visual Arts. Hij neemt in 1982 aan Documenta 7 (Kassel), twee jaar later gevolgd door een eenmansexpositie in het Metropolitan Museum of Art (New York).

Kenmerkend voor Chia’s stijl is het soms plompe voorkomen van menselijke figuren, vaak met een opgezwollen lichaam en een te klein hoofd. Figuratieve voorstellingen komen naar voren op een kleurrijke, decoratieve en virtuoos geschilderde achtergrond. Zijn werk is afwisselend persiflerend en poëtisch, en wordt ook wel uitgelegd als een allegorie van de strijd van de kunstenaar met de (kunst)geschiedenis. Sinds de jaren 90 werkt Sandro Chia met een strakkere verftoets en grotere vlakken. Figuren en koppen zijn monumentaler van opzet.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop