Saskia Noor van Imhoff

Saskia Noor van Imhoff

I’m surprised that history is constructed from elements that happen to endure the test of time, without verifying what was lost. As if history travels directly from A to B. Precisely these subjective connections, the random relations that define the ‘true’ events, act as an important starting point for different and new insights.

Naam: Saskia Noor van Imhoff
Geboren: Canada, 1982
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2017 

Social Media: Instagram, Facebook

Over Saskia Noor van Imhoff

Saskia Noor van Imhoff maakt sculpturen, installaties en fotografisch werk, waarmee ze het idee van een uniek of origineel kunstwerk in twijfel trekt. Ze werd opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie (Amsterdam) en werkte bij De Ateliers aldaar en daarna aan het Künstlerhaus Bethanien in Berlijn.

Ze ziet haar werk als een proces waarin een moment in de tijd wordt gemarkeerd. Het is een tijdelijke combinatie van materialen en omstandigheden die onvermijdelijk verdere veranderingen zullen ondergaan. Om dat te bewerkstelligen gebruikt ze materialen als glas, perspex, LED- en neonverlichting en gevonden voorwerpen.

Van Imhoffs installaties creëren een aparte sfeer met ruimtelijke configuraties, verfijnde verlichting en klimaatmodulatie. Interactie met haar werk is een multi-zintuiglijke ervaring. Ze breekt met bestaande en verwachte associaties. Individuele elementen worden apart gezet en krijgen een nieuwe betekenis en waarde.

Dit gebeurde ook met het werk dat in 2017 op ARTZUID te zien was: #-30.00. Een enorme steen in het gras is gekopieerd en gegoten in aluminium, waardoor er interactie ontstaat tussen het origineel en de kopie. De vraag wat echt en waar is in de ons omringende werkelijkheid wordt gesteld.

Van Imhoff ontving de Duitse Walter Tielmann Prijs voor Boekontwerp in 2015 en vijf jaar later kreeg ze de ABN Amro Art Prize en werd ze genomineerd voor de Prix de Rome. Ze had tentoonstellingen op verschillende, toonaangevende locaties, zoals Centre Georges Pompidou in Parijs en het Stedelijk Museum in Amsterdam. De Nederlandse Bank, Verbeke Foundation in Kemzeke, België en andere grote verzamelaars hebben werk van Van Imhoff in hun collecties.

Kunstwerken op ARTZUID