Shinkichi Tajiri

Shinkichi Tajiri

‘Al mijn krijgers zijn pogingen om angsten te bezweren, demonen te verdrijven of nachtmerries te verwerken. (…) In mijn beeldhouwkunst probeer ik vorm te geven aan de psychologische littekens die al die indringende ervaringen hebben achtergelaten.’

Naam: Shinkichi Tajiri

Geboren: Verenigde Staten, 1923

ARTZUID editie(s): ARTZUID 2009 , 2011 en 2017

Social Media: Instagram, Facebook

Over Shinkichi Tajiri

Shinkichi Tajiri was beeldhouwer, schilder, fotograaf en filmmaker. Hij werd geboren in Los Angeles, was tweede generatie van Japanse afkomst. In 1940 kreeg hij zijn eerste beeldhouwlessen van Donal Hord.

Net als veel andere Amerikanen van Japanse origine werd Tajiri in 1942 geïnterneerd. In ‘43 meldde hij zich als vrijwilliger, werd naar Italië uitgezonden, raakte in 1944 gewond en werd in Rome in een ziekenhuis opgenomen. Na diverse andere bases keerde hij in 1946 terug en ging studeren aan het Art Institute of Chicago.

Uit protest tegen de Amerikaanse handelwijze jegens zijn bevolkingsgroep, vertrok Tajiri in 1948 naar Europa. Hij studeerde in Parijs bij Ossip Zadkine, daarna bij Fernand Léger en aan de Académie de la Grande Chaumière. In 1956 vestigde hij zich met zijn inmiddels tweede vrouw in Amsterdam.

Eerder was hij in contact gekomen met de Cobra-groep en exposeerde met hen in het Stedelijk Museum. Onder auspiciën van De Nieuwe Ploeg had Tajiri een tentoonstelling met Carel Visser en Wessel Couzijn in Voorburg. Hij zou medeoprichter worden van de Groep Amsterdam (1959). Datzelfde jaar werd hij uitgenodigd voor Documenta – in 1964 en 1968 nogmaals.

In Amsterdam-Noord staat een kunstwerk van Tajiri: Ontmoetingsplaats. Vier beelden van zijn hand staan in Venlo en dienen als ‘wachters’ die de brug beschermen tegen geweld en oorlog. Bij het Cobramuseum in Amstelveen legde Tajiri een Japanse kiezeltuin aan.

Shinkichi Tajiri overleed in 2009. Dat jaar stond Wachter I op ARTZUID. In 2011 was het de beurt aan Folded Overhand Knot, een enorme knoop van aluminium, voor hem een verstrengeling van de oost-west relatie. Overhand Knot was net zo’n knoop, maar liefst zes meter hoog. Dit sierde ARTZUID in 2017.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
Tours

Boek nu

ARTZUID Cadeaus
ARTZUID Cadeaus

Bestel nu

Artist Boek
Artist Boeken

Bestel nu

Beeldenmagazine
Beeldenmagazine

Bestel nu

ARTZUID ART CAMP
ART CAMP

Boek nu