Shlomo Koren

Shlomo Koren

‘Mijn werk is een metafoor voor de onthechting. De laatste jaren gebruik ik in mijn werk de vormen huis, dakhelling, rechter, brug en brancard. Dingen die dragen, steunen en selecteren. Dingen die sterk zijn. Gesteente dat hoop en uitdaging moet zijn.’

Naam: Shlomo Koren
Geboren: Duitsland, 1932
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2011

 

Over Shlomo Koren

Shlomo Koren was beeldhouwer en schilder. Hij werd geboren in Keulen, maar zijn ouders vluchtten in 1936 en vestigden zich in het Brits mandaatgebied Palestina. Hij doorliep de Bezalel Kunstacademie in Jeruzalem. Sinds 1960 woonde Koren in Nederland. Later zou hij lesgeven aan de Gerrit Rietveld Academie in zijn woonplaats Amsterdam.

De twee ingrijpende emigraties zouden leiden tot het centraal thema in zijn abstracte en vaak minimalistische werk:  onthechting. Vanwege die worteling en verplaatsing voelde Shlomo Koren zich verwant met collega-beeldhouwers Micha Ullman en Joel Shapiro. Het verplaatsen van een bouwvorm naar een andere plek vraagt welke zekerheid een fundering biedt. Ondanks hun uiterst rationele abstractie vertellen de beelden uiteindelijk een emotioneel verhaal.

Het Joods Historisch Museum heeft werk van Koren in de collectie. Zijn beelden staan op verschillende plaatsen: in Jeruzalem, Haverford (V.S.), Lochem, Heerlen en Amsterdam. Daar zijn in het Bijlmerpark Growing X (1976) en Two Frames (1992) aan de Churchill-laan te zien. Bij Lochem, naast het Twentekanaal ontwierp hij in 1994 het land art-project Labyrint.

Koren kreeg in 2005 een ontwerpopdracht voor het Henriette Herz Park, vlakbij de Postdammer Platz in Berlijn, op de plek waar tot november 1989 de Muur liep. Hij ontwierp een park in vier delen, van elkaar gescheiden door granieten lijnen, waardoor het bovenaanzicht associaties oproept met het Jüdisches Museum. De grond wordt in vier schotsvormige delen omhooggestuwd.

In 2011 was Korens Hommage on the architecture op ARTZUID te zien; een groot blok steen uit de Dolomieten met twee openingen. Hierdoor lijkt het alsof het beeld is ontstaan na een proces van gieten. Alsof de buitenkant samenvalt met de innerlijke ruimte.

Shlomo Koren overleed in 2013.

Kunstwerken op ARTZUID