Sita Bandringa

Sita Bandringa

‘Een vroege vlinder die in het voorjaar van tuin naar tuin fladdert, doet je toch onbewust verlangen naar licht, ruimte en vrijheid?’

Naam: Sita Bandringa
Geboren: Nederland, 1944
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2021 

Over Sita Bandringa

Sita Bandringa begon haar kunstenaarsbestaan als pottenbakker. Een reis met de Oriënt Express, midden jaren 70, bracht haar naar Japan, waar ze kennis maakte het de keramiekcultuur. Later maakte ze nog reizen naar Korea en China waardoor haar kennis en ervaring vermeerderde.

In de jaren 80 stapte ze over op andere materialen en maakte ze grotere werken. Sindsdien vormen staal, aluminium, brons en uiteenlopende kunststoffen de basis van haar beelden. Ook hierin zijn invloeden uit het Verre Oosten herkenbaar.

Tijdens ARTZUID 2021 stonden op de Minervalaan haar Vleugels opgesteld, die normaal gesproken op een rotonde in Assen staan, de plaats waar Sita Bandringa groot werd en nog altijd woont en werkt. Het begin van Vleugels was een vlindervorm. De sculptuur maakte ze voor een vijver. Bandringa gebruikte transparant acrylaat en bekleedde een deel met een holografisch laag. Wanneer daar zonlicht op valt, wordt het complete kleurenspectrum weerkaatst. In 2004 werd het sculptuur door de lezers van het Dagblad van het Noorden uitgeroepen tot mooiste beeld van Assen.

Het is gebleken dat staal, zwaar materiaal, door de sprankelende kleuren, een lichtheid weergeven. Het beeld is niet transparant, maar door de open vorm heeft het dag- en zonlicht vrij spel. Alsof de zwaartekracht een beetje wordt opgeheven.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
Tours

Boek nu

ARTZUID Cadeaus
ARTZUID Cadeaus

Bestel nu

Artist Boek
Artist Boeken

Bestel nu

Beeldenmagazine
Beeldenmagazine

Bestel nu

ARTZUID ART CAMP
ART CAMP

Boek nu