Sjoerd Buisman

Sjoerd Buisman

 ‘De kijker moet maar vinden en denken wat ‘ie wil.’

Naam: Sjoerd Buisman
Geboren: Nederland, 1948
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2017 

Meer over de kunstenaar

Sjoerd Buisman is beeldhouwer, tekenaar en conceptueel kunstenaar. Hij woont en werkt in Amsterdam en Normandië. Zijn werk is non-figuratief en veelal in de vorm van land art en conceptueel van aard. In Rotterdam volgde hij de Academie voor Beeldende Kunsten en aansluitend de Ateliers 63 in Haarlem. Lange tijd was hij docent beeldend aan academies in Rotterdam, Den Bosch en Arnhem.

Aanvankelijk vormde de natuur een belangrijke inspiratiebron; hij gebruikte vruchten, zaden, bomen, planten en bladeren. Hij bestudeerde botanische vergroeiingen en groeiprocessen van bomen en planten en tijdens zijn wereldreizen legde hij deze processen vast in foto’s, tekeningen en teksten. Dit leidde begin jaren 70 tot een serie multimediale werken: Plastische gebeurtenissen in de natuur. De conclusie was dat natuur manipuleerbaar is, maar altijd haar eigen wetmatigheden volgt.

Buisman dwingt zijn levende materialen een richting op, net als natuurkrachten doen. Met vaste hand lijkt hij het plantaardig materiaal te omvatten; een greep die niet loslaat, voordat de onderdelen zijn wil hebben gevolgd en zijn bedoeling duidelijk maken.

Begin jaren 80 maakt hij Phyllotaxis beelden. Deze botanisch term duidt op de groepering van bladeren rond een tak of stam. De spiralende bladstand – zoals bij een palm of bleekselderij –  zou de belangrijkste in zijn werk worden. De hieraan ontleende beelden maakt hij van hout, ijzer, brons en beton, in allerhande formaten, zowel horizontaal als verticaal. Het latere en speelsere thema van de Ouroboros, de slang die in zijn eigen staart bijt en zo naar een nieuw begin en onsterfelijkheid verwijst, is te herleiden tot het principe van de spiraal.

Op verschillende plaatsen liggen zijn bronzen afgietsels van oude boomstronken, als citaten van het oude land. Het interne archief van de bomen is verdwenen. Buisman kreeg in 2003 de A. Roland Holst-penning toegekend voor zijn hele oeuvre.

Kunstwerken op ARTZUID