Sokari Douglas Camp

ARTZUID Kunstenaar Sokari Douglas Camp

‘Ik heb altijd in beide kampen een voet gehad en ik heb heel hard moeten roepen dat mijn cultuur net zo belangrijk is als die van jou.’

Naam: Sokari Douglas Camp
Geboren: Nigeria, 1958
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013, 2021

Social Media: Instagram, YouTube, Twitter,

Over Sokari Douglas Camp

Sokari Douglas Camp is beeldhouwer. Haar werk bestaat uit staal, aangevuld met olievaten, aluminium, bladgoud, koper en acrylverf. Nigeriaanse culturen en in het bijzonder het Kalabari-erfgoed van haar geboortegrond en het leven in het Verenigd Koninkrijk vormen belangrijke inspiratiebronnen.

Ze werd in Engeland opgevoed door haar zwager, de antropoloog Robin Horton. Na de middelbare school studeerde ze aan het California College of Arts in Oakland, aansluitend aan de Central School of Art and Design en het Royal College of Art in Londen, waar ze woont en werkt.

De poses van haar mensfiguren leende ze van beroemde schilderijen uit de westerse kunstgeschiedenis. Maar hun herkomst is ontegenzeggelijk Nigeriaans. Een achttiende-eeuwse prent van William Blake stond model voor drie vrouwengestaltes die evenveel werelddelen symboliseren. Het oude Europa staat in het midden, moe en afhankelijk van haar kompanen die haar overeind houden.

Douglas Camp kreeg veel opdrachten voor openbare herdenkingssculpturen. Bekend werden de Battle Bus: The Living Memorial to Ken Saro-Wiwa (2006) en All the World is Now Richer (2012), een sculptuurmonument ter herdenking van de slavernij. Voor Green Leaf Barrel (2014) liet ze zich inspireren door de sterk vervuilde Niger Delta. De vrouwenfiguur beeldt een godin uit, die voor groei zorgt, die uit een in tweeën gespleten olievat komt. Douglas Camp concentreert zich op het positieve, omdat het negatieve ten onrechte vaak de publieke discussie bepaalt.

De kunstenares ontving een werkbeurs van de prestigieuze Henry Moore Foundation. Haar werken bevinden zich in de collecties van grote musea in Europa en Japan en in privécollecties over de hele wereld. Haar Blue Head / Pink Head op ARTZUID is representatief voor haar werk.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop