Subodh Gupta

Subodh Gupta

‘Mijn thema’s zijn universeel, hoewel mijn referenties aan de Indiase dorpstradities zouden kunnen worden genoemd, dat wil zeggen het gebruik van koemest en het belang van voedsel. Er is een combinatie van lokale en globale talen. Iedereen kan in mijn kunst de paradoxen van ons leven lezen en begrijpen.’

Naam: Subodh Gupta
Geboren: India, 1964
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2011

Social Media: Instagram

Over Subodh Gupta

Subodh Gupta is beeldhouwer, schilder, fotograaf, performance- en videokunstenaar en maakt installaties. Inspiratiebronnen zijn de hindoeïstische mythologie en Bollywood. Na een jeugd in een van de armste delen van India ging hij naar de kunstacademie en verhuisde naar Delhi.

Hij ontwikkelde een hyperrealistische stijl, met in de hoofdrol veel keukenvoorwerpen die in India alomtegenwoordig zijn, zoals de stalen tiffin-dozen die door miljoenen worden gebruikt om de lunch in te vervoeren. Maar ook melkemmers en fietsen. Grote beelden en installaties reflecteren op de economische transformatie van zijn vaderland.

Roem volgde snel en hij brak internationaal door. In 2006 kocht de Franse zakenman en kunstverzamelaar François Pinault Gupta’s sculptuur Very Hungry God, een enorme schedel gemaakt van aluminium keukengerei met een gewicht van meer dan duizend kilo. Het werd een jaar later getoond op de Biënnale van Venetië.

Het olieverfschilderij op canvas, getiteld Saat Samundar Paar werd in 2008 voor 34 miljoen roepi’s verkocht op een veiling. De opbrengst ging naar een fonds voor de slachtoffers van een catastrofale overstroming in Gupta’s thuisstaat Bihar.

Subodh Gupta’s readymade op ARTZUID (2011) genaamd Et tu, Duchamp is een rechtstreekse, driedimensionale knipoog naar de ‘vader’ van dit genre, Marcel Duchamp, die bijna een eeuw eerder dezelfde Mona Lisa voorzag van een snor.

Gupta is een van de meest gewaardeerde Indiase kunstenaars. Zijn werk voor alom gewaardeerd, maar krijgt ook kritiek omdat het repetitief is. Zijn Banyan Tree (2014), een levensgrote sculptuur van roestvrij staal wordt permanent tentoongestelde in de National Gallery of Modern Art in New Delhi. In 2018 had Gupta zijn eerste retrospectieve tentoonstelling in de Monnaie de Paris.

Kunstwerken op ARTZUID