Sylvie Fleury

ARTZUID Kunstenaar Sylvie Fleury

‘Kunst is nooit zoals je denkt. Ik laat dingen interfereren in projecten. Ik heb problemen met het uitleggen van mijn werk; het vertegenwoordigt precies wat mensen willen zien. We laten ons vaak dicteren wat we moeten denken. Kunst is niet geschikt voor dit doel.’

Naam: Sylvie Fleury
Geboren: Zwitserland, 1961
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2011 

Social Media: Instagram, Facebook,

Over Sylvie Fleury

Sylvie Fleury is bekend als popartiest, die beelden en installaties maakt, foto’s en video’s en mixed media. Na de middelbare school werd ze door haar ouders naar New York gestuurd, om daar als au pair te werken. Ze ontmoette een groep studenten die aan korte kunstfilms werkten. Daarna ging ze fotografie studeren.

Na een reis naar India keerde ze terug naar Geneve en werkte er voor het Rode Kruis. Onder pseudoniem (Silda Brown) verzamelde ze voorwerpen die waren gemarkeerd met een rood kruis. Ze transformeerde haar appartement tot een tandartskabinet. In 1990 ontmoette ze de performancekunstenaar John Armleder en werd zijn assistent. Met hem en zijn zoon Stéphane richtte Fleury in 2004 het platenlabel Villa Magica Records op, dat lp’s en cd’s van henzelf en Rockenstaub produceerde.

Haar objecten en ander werk hebben veelal sentimentele en esthetische banden met de consumentencultuur, maar ook met gender gerelateerde en fetisjistische linken met gebruiksvoorwerpen en de kunstgeschiedenis. Zo bestaat Shopping Bags (1990) uit een serie tassen waarvan de inhoud onzichtbaar is. Haar werk balanceert op het snijvlak van kunst en mode.

Tijdens Sylvie Fleury’s eerste show (1990) ontmoette ze Eric Troncy, die haar uitnodigde voor zijn baanbrekende tentoonstelling No Mans’ Time, een jaar later, in Nice. In 1993 nam ze deel aan de 43e Biënnale van Venetië, waar ze drie modellen liet rondlopen in de Mondriaanjurk van Yves Saint Laurent. Diezelfde jurken kwamen terug in de performance C’est La Vie, in Hoog Catherijne in Utrecht (2013). Tijdens ARTZUID 2011 was Fleury’s Every minute is special te zien.

Kunstwerken op ARTZUID