Theo Jansen

Theo Jansen

‘Bijna alles wat ik doe, is gebaseerd op functie – het moet werken. Niks esthetiek. Het gaat er helemaal niet om dat het mooi wordt. Maar gek genoeg wordt het dat vervolgens vaak wel. Er zit ergens een soort stiekeme kunstenaar in mij.’

Naam: Theo Jansen
Geboren: Nederland, 1948
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2019 

Social Media: Instagram, Facebook, YouTube

Over Theo Jansen

Theo Jansen is kunstenaar-uitvinder. Hij werd vooral bekend om zijn enorme strandbeesten, zelfstandig lopende constructies, gemaakt van pvc-buizen en plakband of tie-wrap. Jansen studeerde natuurkunde aan de Technische Hogeschool (nu TU) in Delft. Daarna besloot hij kunstenaar te worden. De eerste zeven jaar schilderde hij. In 1980 bouwde hij een vliegende schotel met een doorsnee van vijf meter, die met flitsende lichten en piepend over Delft vloog en de stad in beroering bracht

Zijn strandbeesten waren aanvankelijk bedoeld om het duinlandschap en het strand te beïnvloeden. Met zijn computer probeerde hij zijn ontwerpen te selecteren, zoals eerder dieren in de evolutie waren geselecteerd. Zijn eerste stranddier was de Animaris vulgaris – ‘gewoon dier uit de zee’. Gaandeweg raakte Jansen geïnteresseerd in de looptechniek, die hij met behulp van simulatie verbeterde. Later gebruikte hij ook hout, karton en petflessen voor de stranddieren. Zijn dieren gingen op tournee langs musea in België, Frankrijk, China, Japan, Australië, Argentinië en de Verenigde Staten.

Met zijn bewegende sculpturen staat Jansen in een traditie van Alexander Calder (1898-1976) en Jean Tinguely (1925-1991). De beelden verrassen het publiek, zien eruit alsof ze echt leven, omdat ze bewegen. Ze zijn even aandoenlijk als afstotend en brengen daarmee ontroering teweeg. Dat geldt zeker ook voor ANIMARIS MODULARIS en ANIMARIS LONGUS, die te zien waren in 2019 tijdens ARTZUID.

Jarenlang (1986-2008) had Theo Jansen een column in de Volkskrant, waarvan een aantal in boekvorm verscheen, onder de titel Klimmen in de lucht en De Grote Fantast.

Hij was Briljanten Kunstenaar van het Jaar 2017; een jaar later werd hij kunstenaar van het jaar. In datzelfde jaar kreeg hij de Haagse Cultuurprijs.

Kunstwerken op ARTZUID