Theo Niermeijer

Theo Niermeijer

‘Zenboeddhisme is een onzichtbare hand die het denken stopt en die je helpt scheppen uit de oneindige zee van creatieve mogelijkheden. Het is absoluut noodzakelijk dat je veel werkt, liefst iedere dag om de stroom aan de gang te houden en om je ogen en handen te sturen.’

Naam: Theo Niermeijer
Geboren: Nederland, 1940
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2009, ARTZUID 2013 & ARTZUID 2017

Over Theo Niermeijer

Theo Niermeijer was beeldhouwer, schilder, graficus, installatiekunstenaar en architect. Ook was hij een eigentijds mysticus. Hij volgde opleidingen in Amsterdam, Antwerpen en Warschau.

Metaal was Niermeijers materiaal: koper en zink om etsen in te maken, (plaat)ijzer en roestvrijstaal om sculpturen te maken. Metaal gebruikte hij ook in zijn schilderijen (Ferro printen) en reliëfs. Zowel op zijn werf in Amsterdam als in een Noord-Frans dorp assembleerde hij oud ijzer tot beelden met symbolische en meditatieve ladingen. De inwerking van tijd op het materiaal – roest – was voor hem een noodzakelijk expressiemiddel. In zijn karakteristieke ‘roesttekeningen’ komt de werking van regenwater op metaal en papier terug.

Hij maakte reizen naar het Verre Oosten, waar hij onder invloed raakte van de Chinese en boeddhistische filosofie. Wat hij op zijn reizen zag en beleefde, verwerkte hij in zijn kunst. Zijn grote voorbeeld, de Amerikaans-Japans-Nederlandse kunstenaar Shinkichi Tajiri, gebruikte ook vaak ijzer en aluminium. Maar meer nog was de inhoudelijke invloed, wijsheden die de weg naar de verlichting betekenden.

Niermeijers werk was maar liefst drie keer tijdens ARTZUID te zien. Om te beginnen de eerste editie (2009) met Hakuin’s Home uit 1986. Hierin was de invloed van Tajiri bijna voelbaar. In 2013 stond de stalen cirkel Vairocama opgesteld, met een doorsnede van drie meter en een mediterende Boeddha in het midden. Vier jaar later tijdens ARTZUID 2017 waren twee beelden van Niermeijer te zien: Perception (1990)  en Non Verbal (1980).

Werk van Niermeijer werd aangekocht door onder andere de gemeente Amsterdam en de ABN-AMRO bank. Theo Niermeijer overleed in 2005.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten