āDe omgeving is heel erg belangrijk en ik kan het niet nalaten om het ook leuk te maken.ā
Naam: Tom Claassen
Geboren: Nederland, 1964
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2009 &Ā ARTZUID 2019
Over Tom Claassen
Tom Claassen is beeldhouwer. Hij studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost in Breda, van 1984 tot 1989. Hij is vooral bekend om zijn mens- en dierfiguren, die in sterk vereenvoudigde vorm zijn weergegeven. Hij werkt met uiteenlopende materialen: rubber, hout, jute, brons, ijzer, roestvrijstaal, gips, aluminium, beton, keramiek en polystyreen.
In 1992 werd Claassen geselecteerd voor de Prix de Rome voor beeldhouwen en beeldende kunst en openbaarheid. Hij ontving ook de Aanmoedigingsprijs van de stad Amsterdam (1993) en de Charlotte Kƶhlerprijs (1994).
Claassens werk bevindt zich op de grens van natuur en cultuur. Zij is stevig verankerd in een beeldhouwkundige traditie, is heeft tegelijkertijd een originele, speelse en persoonlijke toets. Ondanks hun enorme omvang hebben de dieren iets vertederends. De extreme vergroting zorgt voor een onderbreking in het landschap of stadsbeeld. De vaak zachte en ronde vormen, in combinatie met de onhandigheid van het dier met zijn gewicht, nodigen uit tot strelen. Maar dit is bedrieglijk; het materiaal is niet zacht en uitnodigend, maar koud brons. Tegelijk zijn de beelden die hard en onaantrekkelijk aanvoelen gemaakt van rubber.
Het Krƶller-MĆ¼ller Museum in Otterlo heeft meerdere beelden van Claassen opgenomen. Andere werken staan bij Kasteel Nijenhuis (Heino), in Utrecht, Apeldoorn, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Tilburg en Vlaardingen. Zo kennen veel mensen de groep van vijf olifanten bij de kruising van de A6 en de A27 bij Almere, of de twee zittende figuren op Schiphol.
Minder direct zichtbaar is het beeld Rhino (2004) in een uitsparing van een sluis bij IJburg (Amsterdam). Het staat op ongeveer gelijke hoogte met de straat, waardoor het van een afstand nauwelijks opvalt, zeker wanneer het water in de sluis hoog staat, is Rhino nauwelijks zichtbaar.