Tony Cragg

ARTZUID kunstenaar Tony Cragg

‘Wat mij interesseert zijn de bijzondere kritische maatstaven die we aanleggen ten aanzien van voorwerpen die door de mens zijn gemaakt en ten aanzien van zijn bezigheden.’

Naam: Tony Cragg
Geboren: Verenigd Koninkrijk, 1949
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013, ARTZUID 2015

Social Media: Instagram, Facebook

Over Tony Cragg

Tony Cragg is beeldhouwer – hij woont en werkt in het Duitse Wuppertal. Hij studeerde aan de Kunstacademie in Gloucestershire, aan de Wimbledon School of Art en aan het Royal College of Art in Londen. Tijdens zijn studie verschoof zijn aanvankelijke belangstelling in schilderkunst naar beeldhouwen.

De kennismaking met het werk van Richard Long en Bill Woodrow was van invloed op zijn ontwikkeling. In de natuur verzamelde hij materialen, die hij – met huishoudelijk afval – gebruikte voor zijn werk. In 1976 kreeg hij een baan als docent aan de kunstacademie van Metz; een jaar later verhuisde hij naar Wuppertal. Sinds 1979 gaf hij les aan de Kunstacademie Düsseldorf, waar hij sinds 2009 directeur was.

De jaren 80 betekenden voor hem een doorbraak; zijn werk was op veel belangrijke internationale tentoonstellingen te zien, zoals Documenta 7 en 8 (Kassel) en de Biënnales van Venetië, Sao Paulo en Sydney. Midden jaren 80 maakten werken met losse plastic onderdelen plaats voor grote bronsplastieken. En hij ging meer tekeningen maken.

In 2000-2001 presenteerde het Antwerpse MuKHa Craggs recente werk, dat thematisch werd gegroepeerd naar materiaalgebruik. Brons bij brons, hout, glas, keramiek en polymeren bij elkaar. Uitgangspunt was dat Tony Craggs gevoel voor materiaal fundamenteel is voor zijn benadering van een sculptuur. Daarom is de materialiteit voor de toeschouwer een belangrijk element in de beleving. Van 2001 tot 2006 was Tony Cragg hoogleraar beeldhouwkunst aan de Kunstacademie in Berlijn.

In 2006 kocht Cragg een verwilderd park van vijftien hectare in Wuppertal met de monumentale villa Waldfrieden. Twee jaar later opende daar zijn eigen Skulpturenpark Waldfrieden, waar niet alleen eigen werk, maar ook dat van collega-beeldhouwers wordt getoond.

Kunstwerken op ARTZUID