Tony Matelli

Tony Matelli

‘Ik hou van beeldhouwkunst omdat het onpraktisch is. Er is een weerstand tegen versiering in beeldhouwkunst die ik mooi vind. Genres staan in dienst van ideeën en niet andersom.’

Naam: Tony Matelli
Geboren: Verenigde Staten, 1971
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2019

Social Media: Instagram

Over Tony Matelli

Tony Matelli is beeldhouwer. Hij studeerde aan het Milwaukee Institute of Art & Design en de Cranbrook Academy of Art. Zijn beelden zijn hyperrealistisch en daardoor bevreemdend. De illusie van echtheid genereert een surrealistisch gevoel van verwisseling en misplaatsing.

Met figuratieve, botanische en abstracte vormen creëert Matelli objecten die griezelig, komisch en verontrustend zijn. Niet zelden steunen zijn beelden op ongebruikelijke nevenschikkingen, zoals een onkruidserie waarin planten uit de ruimte tussen galeriewanden en vloeren ontspruiten. Hij zet traditionele genrecategorieën overboord, ten gunste van de ervaring van de kijker.

Matelli maakte definitief naam – in positieve en negatieve zin – met zijn beeld Sleepwalker. De schaars geklede mannenfiguur riep associaties op met aanranding. Het werd voor het eerst publiekelijk getoond buiten het Wellesley College, een universiteit voor alleen vrouwen. Het beeld werd zowel fysiek als verbaal aangevallen.

Sinds 1997 exposeert Tony Martelli in de grote galeries en musea over de hele wereld. Zijn beelden zijn ook opgenomen in privécollecties en die van grote bedrijven als Akzo Nobel.

Jesus en Mary – edition large, twee beelden uit beton, staal en geverfd brons, waren te zien tijdens de editie 2019 van ARTZUID. Net als bij andere beelden voorzag hij deze twee van fruit, in dit geval avocado’s. De inspiratie hiervoor deed hij op bij de Italiaanse surrealist Giorgio de Chirico; zijn schilderij De onzekerheid van de dichter toonde een antieke, vrouwelijke tors met een kam bananen ernaast.

Oppervlakkig gezien zijn Matelli’s sculpturen direct bevredigend, maar ze hebben een bedachtzame en bedrieglijke diepte. De beelden zijn technisch perfect uitgevoerd, of het nu gaat om beschilderde bronzen speelkaarten of menselijke oefenpoppen op ware grootte met echt mensenhaar.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten