Ugo Rondinone

Ugo Rondinone

‘Goede kunst zorgt voor een revolutie in je hele wezen. Het is iets dat je tegenhoudt of je vertraagt.’

Naam: Ugo Rondinone
Geboren: Zwitserland, 1964
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2011, 2021

Social Media: Instagram, Facebook

Over Ugo Rondinone

Ugo Rondinone is beeldhouwer, mixed-media-artiest, fotograaf, schilder en land art- en videokunstenaar. Hij studeerde aan de Hochschule für angewandte Kunst in Wenen. Rondinone, kind van Italiaanse ouders, woont en werkt sinds 1998 in New York.

Zijn werk is gevarieerd, net als zijn bronnen. Zo neemt hij zinnen uit popsongs en alledaagse uitroepen. Hij maakt daar regenboogkleurige en neonverlichte sculpturen en installaties van. Zo bestond de installatie Clockwork for Oracles (2008-2010) uit gespiegelde werken, die pagina’s van lokale kranten op de muur toonden.

In 2011 toonde ARTZUID Rondinones Sunrise east (June, July, October, December). Het waren vier forse beelden van kopvoeters van twee meter hoog, uitgevoerd in brons en geschilderd met zilverkleurige autoverf. Elk van de vier heeft een andere uitdrukking. Immers de zonsopgang van elk van die vier maanden is weer anders. Onverstoorbaar en verontrustend, zoals Samuel Beckett – een idool van de kunstenaar – met zijn personages ook vervreemding opriep.

Ugo Rondinone maakte een serie van in brons gegoten vogels, paarden en vissen. Totems zouden een soort handelsmerk worden. Human Nature was een groep van negen monumentale figuren uit ruw hardsteen, die lijken op rudimentaire rotstotems. Vocabulary of Solitude omvat 45 beelden van clowns die zijn gepositioneerd en vernoemd naar alledaagse taken als zitten, lopen of douchen. Ze verbeelden feitelijk een dag van 24 uur in het leven van een individu.

Hij werd bekend met zijn tijdelijke Seven Magic Mountains (2016-2021), zeven fluorescerend geschilderde totems van grote stenen van bijna tien meter hoog. Ook zijn schilderijenserie Small Sun roept gevoelens van euforie op en tegelijkertijd die van reflectie. Hij verkent de wereld om hem heen en zijn plaats daarin en identiteit.

Rondinone had grote solotentoonstellingen in Griekenland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Oostenrijk. In 2007 vertegenwoordigde hij zijn geboorteland Zwitserland op de 52e Biënnale van Venetië.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop