Ulrich Rückriem

Ulrich Rückriem

‘Ik heb mijn taal gebouwd in de steengroeve.’

Naam: Ulrich Rückriem
Geboren: Duitsland, 1938
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2015

Over Ulrich Rückriem

Ulrich Rückriem is beeldhouwer en volgde daartoe een opleiding in Düren. Daarna werkte hij aan de restauratie van de Dom in Keulen die in de oorlog zwaar was gehavend. Hij begon een eigen studio en vestigde zich als vrij kunstenaar. Rückriem wordt tot de minimalistische en conceptuele stroming gerekend.

Aanvankelijk maakte hij sculpturen uit houten balken en vanaf 1968 ook stenen beelden. Rückriem snijdt, deelt en splijt een groot blok steen, niet zelden hard graniet of dolomiet, tot rechthoeken en vierkanten. Daarna voegt hij verschillende delen weer samen, maar met veranderingen. Breukranden en boorgaten getuigen hiervan. Dit zou zijn handelsmerk worden.

Voor de kunstenaar is steen een deel van onze oeroude aarde. Daarom noemt hij het ‘de eerste natuur’ en haalt zijn materiaal van over de hele wereld. Bahndamm is een werk bestaande uit zeven vierkante, staande zuilen die over een lengte van elf kilometer op onregelmatige afstand van elkaar zijn geplaatst op het tracé van een nooit in gebruik genomen spoorbaan. Het begint op de grens van Nederland en Duitsland en eindigt vlakbij Museum Insel Hombroich.

Vanaf 1969 werkte Rückriem samen met Blinky Palermo in een atelier in Mönchengladbach. Jarenlang werkte hij ook in Ierland en Normandië. Hij was hoogleraar in Hamburg, Düsseldorf en Frankfurt am Main.

Ulrich Rückriem had veel solo- en groepstentoonstellingen. Zijn beelden waren te zien op Documenta 5 (1972), 7 (1982), 8 (1987) en 9 (1992) in Kassel. Zijn werk is vertegenwoordigd in tal van collecties en musea, zoals in München, Neurenberg, Berlijn en Keulen. In Nederland staat permanent werk van hem in het Kröller-Müller Museum (Otterlo) en bij landgoed Baasdam in Tubbergen.

ARTZUID bracht in 2015 Rückriems Königsgräber. Twee stenen lagen in het midden van de diagonale assen van de Apollolaan, met 50 cm ertussen. Onderling vertonen beide blokken subtiele verschillen. Ze stralen een tijdloze eenvoud uit.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten