Ursula von Rydingsvard

Ursula von Rydingsvard

‘We verbleven in houten barakken, met ruwe houten vloeren, ruwe houten wanden en ruwe houten plafonds. Dus ergens in mijn bloed dompel ik me onder in die bron.’

Naam: Ursula von Rydingsvard
Geboren: Duitsland, 1942
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2021 

Social Media: Instagram

Over Ursula von Rydingsvard

Ursula von Rydingsvard maakt zowel sculpturen als werken op papier. Ze werd geboren in het Duitse Deensen. Haar ouders – een Poolse moeder en een Oekraïense vader – waren landarbeiders, die na de bezetting van Polen werden gedwongen om in nazi-Duitsland te werken. Na de oorlog verbleef het grote gezin acht jaar lang in vluchtelingenkampen en vertrok toen naar de Verenigde Staten. Zowel haar vader als later haar schizofrene echtgenoot vernederden haar. In 1975 besloot ze met haar dochter naar New York te verhuizen.  

Von Rydingsvard volgde kunstopleidingen in New Hampshire, Miami, Californië en New York, waar ze alweer een tijd woont en werkt. Ze nam vanaf het begin van haar opleiding deel aan veel groeps- en solotentoonstellingen. Haar werken zijn over de hele wereld tentoongesteld, onder andere in musea in New York, Yorkshire en de Biennale van Venetië. 

Wereldwijd is zij een van de weinige vrouwelijke beeldhouwers die op monumentale schaal werkt. Haar immense houten sculpturen laten haar enorme wilskracht en vechtlust zien – precies de eigenschappen die ze nodig had om als oorlogskind te overleven. 

In haar atelier construeert ze laag voor laag massieve cederhouten abstracte beelden. Deze dienen soms als model voor een bronzen huls. Gaandeweg ontwikkelde Von Rydingsvard een eigen en arbeidsintensieve methode, waarbij ze houtblokken met een cirkelzaag inkerft, op elkaar stapelt, vastschroeft, verlijmt en met graniet inwrijft. Daardoor lijken haar beelden door erosie gevormd.  

Tijdens ARTZUID 2021 stonden twee beelden van Von Rydingsvard opgesteld: Malutka II en Roaming Rudia II. Eerstgenoemd beeld betekent ‘de jongere’; beide manshoge bronzen beelden stralen een enorme oerkracht uit. 

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop