Yubi Kirindongo

Yubi Kirindongo

‘Als je een beetje trots hebt, een beetje karakter, dan vraag je je af wat je zoekt in een land dat neerkijkt op alles met een gekleurde huid.’

Naam: Yubi Kirindongo
Geboren: Curaçao, 1946
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2011, ARTZUID 2019

Social Media: Facebook, LinkedIn

Over Yubi Kirindongo

Yubi Kirindongo is beeldhouwer en autodidact; hij begon als tekenaar en kunstschilder. Nog geen twintig jaar oud kwam hij als verstekeling op een vrachtschip naar Europa. In Duitsland werkte hij als bokser en ziekenverpleger  en daar werd zijn tekentalent ontdekt. In 1973 deed hij mee aan een expositie in een kerk in Den Haag en werd veelbelovend genoemd.

In 1976 keerde hij terug naar Curaçao. Daar maakte hij werken uit schroot en afval. Iemand duidde dat ooit aan als ‘renaissancekunst’. Oude, schijnbaar nutteloze materialen laat hij herboren worden in nieuwe, trotse sculpturen, die verrijzen als een feniks uit de as. Hij is in staat ongerijmde dingen met elkaar te combineren. Het materiaal nodigt hem uit, daagt hem uit om de visie om te zetten in een tastbare vorm. De vrijheid van de mens, het aanklagen van slavernij en het opnieuw leven inblazen van schijnbaar dode dingen zijn Kirindongo’s thema’s. Hij maakte op Curaçao een monument voor de slavenopstand van 1795 en is daar een cultureel icoon.

Tijdens ARTZUID 2011 was Kirindongo’s werk Equus te zien, dat hij een jaar eerder maakte. Het is een paardenfiguur met opgetrokken voorbeen, samengesteld uit gevlochten stroken ijzer. Tijdens ARTZUID 2019 waren een aantal werken te zien.

Yubi Kirindongo nam deel aan verschillende internationale evenementen, zoals de biënnales van Havana (Cuba), Johannesburg (Zuid-Afrika) en Sao Paulo (Brazilië). In eigen land kreeg hij speciale erkenning door de toekenning van de prestigieuze Cola Debrotprijs door de regering van Curaçao.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten