Zhan Wang

Zhan Wang

‘De beste kunst moet accuraat en onvervangbaar zijn. Ik beschouw mijn werken niet als puur sculpturaal. Ik maak hedendaagse kunst.’

Naam: Zhan Wang
Geboren: China, 1962
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2021 

Social Media: Instagram

Over Zhan Wang

Zhan Wang is beeldhouwer, fotograaf, videokunstenaar en bouwt installaties. Hij volgde de kunstopleiding aan het Beijing Industrial Arts College. Daarna studeerde hij beeldhouwen aan de Centrale Academie voor Schone Kunsten. Pas na deze opleidingen verdiepte hij zich in moderne beeldhouwers; daarvoor lag het accent sterk op de Sovjetstijl.

In veel van zijn werken keren simplistische objecten terug die dienen om een ingewikkeld idee te vertellen. Veel van deze ideeën hebben betrekking op de Chinese cultuur. Sinds zijn eerste tentoonstelling in 1993 exposeerde hij zowel in groepsverband als solo.

De stijl van Zhan Wang concentreert zich voornamelijk op abstracte vormen. Deze grote, sterk getextureerde rotsachtige stukken die hij bedekte met chroom, noemt hij zelf ‘zwevende stenen’. Deze worden ook wel Scholar Rocks genoemd. In de Chinese cultuur heeft de rots een hoge waarde. Ze zouden de zuiverste energie bevatten en werden als kunstvoorwerpen en meditatiemiddelen verzameld.

Het concept van de rots, of het plaatsen van rotsen buiten moderne bouwwerken, leidde tot Zhan Wangs ‘kunstmatige rotsen’. Hij beschouwt zijn beelden als een weergave van de Chinese geschiedenis in de postmoderne wereld en als authentiek. Hij maakt de rotsen door buigzaam staalplaat over de rotsen aan te brengen en hamert erop, zodat ze dezelfde oppervlakte van de rotsen krijgen.

In de zomer van 2021 was tijdens ARTZUID 45 Degrees Artficial Rock te zien, een beeld dat hij in 2014 maakte. Onverzettelijk als een natuurkracht steeg bijna vierenhalve meter roestvrijstaal uit het grasveld op de Apollolaan, in een hoek van 45 graden.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
ARTZUID Cadeaus
Artist Boek
Beeldenmagazine
ARTZUID ART CAMP
ARTZUID Webshop