Barry Flanagan

Kunstenaar ARTZUID Barry Flanagan

‘Het was mijn behoefte om in alle mogelijke uitdrukkingsvormen te springen, wat helaas het Education Framework niet toestaat. Dat is mijn richting geweest; elke richting.’

Naam: Barry Flanagan
Geboren: Verenigd Koninkrijk, 1941
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2019 

Social Media: Instagram, Twitter

Over Barry Flanagan

Barry Flanagan was beeldhouwer; bekend werd hij door zijn grote bronzen beelden van hazen. Na zijn opleiding aan het Birmingham College of Art and Crafts volgde hij een avondopleiding bij de beeldhouwer Anthony Caro. Met een tussenpauze volgde aan Central Saint Martins College of Art and Design, waar hij van 1967 tot 1971 ook lesgaf.

In die tijd (1969) nam hij deel aan baanbrekende tentoonstellingen When Attitudes Become Form (Kunsthalle Bern) en Op losse schroeven (Stedelijk Museum Amsterdam).

De problematiek rond begrippen als vlak-ruimte en picturaal-sculpturaal hield Flanagan lang bezig en kwam tot uitdrukking in tekeningen, grote en kleine beelden. Een voorbeeld daarvan is een beeld dat hij maakte voor de tentoonstelling Kunst in Europa na ’68 (1980) in het Museum van Hedendaagse Kunst in Gent. Uit het platte vlak komen twee autonome vormen met elk een eigen karakter: een spiraal die als uit het harde staal lijkt te groeien, tegenover een strengere en bruuskere vorm. De berekeningen van de uitvoerend ingenieur vielen op verrassende wijze samen met de intuïtie van de kunstenaar.

Flanagan vertegenwoordigde het Verenigd Koninkrijk op Documenta 5 en 7 in Kassel en in 1982 op de Biënnale van Venetië. Grote overzichtstentoonstellingen vonden plaats in 1993 (Madrid) en 1994 (Nantes).

Flanagans bronzen hazen verschenen op veel plaatsen in de openbare ruimte, zoals op Park Avenue in New York (1995) en Grant Park in Chicago (1996). In 1999 en 2000 had hij eenmansexposities in Brussel en Liverpool. Een belangrijke tentoonstelling was in 2002 in de Kunsthalle Recklinghausen; deze was later te zien in het Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain in Nice.

Barry Flanagan overleed in 2009; tien jaar later stond zijn Large Nijinski on Anvil Point op ARTZUID 2019.

Kunstwerken op ARTZUID