Jean Tinguely

Jean Tinguely

‘Alles beweegt, alles moet bewegen, maar omdat het beweegt, slijt het ook. Uiteindelijk vernietigt de beweging zichzelf; toch is beweging beter dan stilstand.’

Naam: Jean Tinguely
Geboren: Zwitserland, 1925
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2011

Social Media: Instagram

Over Jean Tinguely

Jean Tinguely was beeldhouwer, schilder, tekenaar, fotograaf en maakte installaties. Tijdens de Tweede Wereldoorlog studeerde hij aan de Kunstnijverheidsschool in Basel. Aan het eind van de opleiding begint hij te experimenteren met bewegende objecten.

Tinguely is bekend om zijn speelse en stoere machinekunst en bijna explosieve performances. In zijn ogen moest alles anders, alles moest in beweging. Destructie en vergankelijkheid, en zijn voorliefde voor absurd spel waren daarin zichtbaar.

In de jaren 50 speelde hij een grote rol in de ontwikkeling van de kinetische kunst, waarbij alles om beweging draait. Hij maakte draadsculpturen en reliëfs, waarmee hij kunstenaars als Klee, Malevich en Miró nabootste en veranderde door de werking in beweging te zetten. Hij maakte interactieve tekenmachines (Métamatics), wild dansende installaties van schroot, afval en gebruikte kledingstukken en strakke, bijna militaristisch aandoende zwarte sculpturen.

Zijn constructies hebben geen zinvolle functies. Tinguely liet ze door motoren aandrijven en de onderdelen draaiden rond en werden heen en weer geslingerd, zochten steun en bewogen stampend en knarsend. De machines wortelen in het Dadaïsme.

Jean Tinguely was teleurgesteld: in de wereld en in de Zwitserse precisie, de jacht op het economisch rendement. Mede daarom presenteert hij afval als kunst, in de hoop er iets vrolijks van de maken.

In 1960 verhuisde hij naar New York en organiseert er samen met Raoul Rauschenberg en anderen internationale happenings. In 1964 maakte hij de installatie Heureka, naar Archimedes die riep ‘Ik heb het gevonden’ toen hij zich in een bad liet zakken en begreep dat de opwaartse kracht van zijn lichaam even groot is als het gewicht van de verplaatste hoeveelheid water. Tinguelys sculptuur houdt het midden tussen een ruimteschip en een stoomlocomotief.

Hij deed mee aan ARTZUID 2011.

Jean Tinguely overleed in 1991.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten

ARTZUID Groeps Tour
Tours

Boek nu

ARTZUID Cadeaus
ARTZUID Cadeaus

Bestel nu

Artist Boek
Artist Boeken

Bestel nu

Beeldenmagazine
Beeldenmagazine

Bestel nu

ARTZUID ART CAMP
ART CAMP

Boek nu