Kofi Setordji

Kofi Setordji

‘In de eerste plaats ben ik mens; dat is mijn enige vaste identiteit. Ik kan mezelf veranderen in een Afrikaan, Fransman of Engelsman. Dat is slechts een formaliteit, een kwestie van een paspoort. Ik kan altijd mijn nationaliteit veranderen, mijn sociale identiteit. Maar ik kan het feit dat ik een mens ben niet veranderen.’

Naam: Kofi Setordji
Geboren: Ghana, 1957
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013

Social Media: Instagram, Facebook

Over Kofi Setordji

Kofi Setordji is beeldhouwer, schilder en fotograaf. Hij werkte als graficus en reclamebordschilder voordat hij in 1984 ging studeren bij Saka-Acquaye. In 1990 won hij de Leisure Award Sculptor of the Year. Dat was aanleiding om te stoppen met commercieel werk en zich volledig te richten op zijn eigen kunst.

Over de hele wereld exposeerde hij zowel solo als in groepsverband: in Frankrijk, Italië, Denemarken, Duitsland, Oostenrijk, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. In 2002 was zijn werk te zien tijdens de expositie Modern Art from Ghana in Amsterdam.

Setordji’s werk wordt alom gewaardeerd; het verkent historische thema’s, het dagelijks leven en de realiteit van zijn bestaan in Ghana. Hij mengt zich regelmatig in het maatschappelijke en artistieke debat.

Zijn sculpturen maakt hij uit hout, metaal, brons, terracotta en steen. In opdracht van zijn geboortestad Accra maakte hij Entre Amies (Tussen vrienden), een vijf meter hoog beeld voor het Nationaal Theater. De multimediale installatie Genocide bracht hem grote bekendheid. Deze bouwde hij als reactie op de situatie in Rwanda, als monument voor de voortdurende daden van geweld en gruweldaden op de wereld.

Naast zijn werk als kunstenaar is Setordji docent en mentor van zijn ARThauscomplex in Accra, waar hij studenten van over de hele wereld uitnodigt om te creëren, debatteren en discussiëren.

In de zomer van 2013, op de derde editie van ARTZUID, was Setordji’s Ideas / Four Horse Riders te zien. Four Horse Riders, een wandschildering van maar liefst zeventien meter lang, was te zien in het Apollo Hotel. Ideas was een kleiner houtplastiek.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten