Michael Jacklin

Michael Jacklin

‘Mijn inspiratie komt uit de natuur, maar mijn werk bootst de natuur niet na.’

Naam: Michael Jacklin
Geboren: Nederland, 1956
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2017, ARTZUID Annex Amstelveen ’19

Over Michael Jacklin

Michael Jacklin is beeldhouwer, tekenaar en installatiekunstenaar. Sinds 1984 maakt hij beelden van industrieel gefabriceerd ijzer en is een van de weinig fundamenteel werkende beeldhouwers van zijn generatie. Dit blijkt uit zijn aandacht voor de pure eigenschappen van het materiaal en voor de beeldhouwkundige principes als maat, ritme en zwaartekracht.

De zachte, ronde vormen gaf hij lyrische titels als hidden among the clouds. In de jaren 90 verstrakte zijn stijl en ging hij over op abstracte constructies, meestal uit staal.

Aanvankelijk liet hij zich leiden door het minimalisme van beeldhouwers met wie hij verwantschap voelde, als Donald Judd en Sol LeWitt. Hij creëerde doosvormige sculpturen geïnspireerd door architectuur en bruggenbouw. Zijn latere beelden zijn transparanter, mede vanwege de meer open rasterpatronen.

Hij maakt voornamelijk vrij werk, in Amstelveen staat een groot kunstwerk, een opdracht van de gemeente. Het werd in 2004 geplaatst, elf jaar later verplaatst naar de middenberm van de Keizer Karelweg. Ander werk staat in Den Haag en Aalsmeer. Bekend is de beeldengroep op de gevel van het kantongerechtsgebouw op de Kop van Zuid in Rotterdam. In 1990 werd Jacklin onderscheiden met de Charlotte van Pallandt prijs.

In 2002 had hij een presentatie in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Zijn werk bevindt zich in verschillende openbare en particuliere collecties. Met drie beelden – Untitled, Soul Survivor en Rest Image II – was Jacklin te zien op ARTZUID 2017. Het laat zien dat de kunstenaar niet alleen conceptueel werkt, maar ook openstaat voor toeval.

Kunstwerken op ARTZUID