Mimmo Paladino

Mimmo Paladino

‘Mijn vader was een reiziger, mijn oom schilder en ik leerde kijken, kijken.’

Naam: Mimmo Paladino
Geboren: Italië, 1948
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2015

Over Mimmo Paladino

Mimmo (Dominico) Paladino is beeldhouwer, schilder en graficus. Hij groeide op in Napels en studeerde van 1964 tot 1968 aan het Liceo Artistico in Benevento. In 1969 had hij zijn eerste solotentoonstelling en exposeert sindsdien wereldwijd met tal van solo- en groepstentoonstellingen.

In de vroege jaren 70 concentreerde Paladino zich op tekenen. Veel van het beeldwerk dat hij toen ontwikkelde, verscheen later in zijn schilderijen. Na zijn verhuizing naar Milaan in 1977 maakte hij vooral monochrome schilderijen in rood, geel of blauw, waarin hij geometrische elementen en gevonden voorwerpen verwerkte. Hij staat dan onder invloed van de arte povera.

Vanaf 1980 experimenteerde hij met druktechnieken: aquatint, ets, hout- en linoleumsnede. In die tijd werd hij geassocieerd met de Transavantgarde beweging, die bestond uit Sandro Chia, Nicola de Maria, Enzo Cucchi en Francesco Clemente. In 1982 vertegenwoordigde Paladino Italië op Documenta 7.

Reizen naar Brazilië brachten hem de fascinatie voor de smeltkroes van Afrikaanse en katholieke culturen. Hij ging werken met archetypen en symbolen en ontwikkelde een allegorische figuratieve stijl, waarin klassieke mythologie, beelden uit het christendom, moderne kunst en het oude Egypte bij elkaar komen. Skeletachtige wezens, spookbeelden en totems vormden samen complexe composities.

Vanaf dat moment combineert Mimmo Paladino schilderkunst met sculptuur. Felle kleuren gaan samen met een ingetogen en abstracte stijl, die leidt tot expressieve figuren.

Tijdens ARTZUID 2015 was Paladino’s beeld zonder titel (Untitled) uit 2000 te zien, een geabstraheerde mensfiguur uit marmer, die als een zuil te midden van andere zuilen stond.

In de zomer van 2008 werd Porta di Lampedusa – Porta d’Europa onthuld; een monument ter nagedachtenis aan de migranten uit Afrika die stierven tijdens de overtocht naar Europa. Met Brian Enovoor werkte hij samen voor de installatie I Dormienti, dat in The Roundhouse in Londen werd gemaakt.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten