Okamoto Mitsuhiro

Okamoto Mitsuhiro

‘Mijn werk BATTAmon kon niet in vrede rusten. Omdat het mijn persoonlijke mening was, probeerde ik mensen te laten oordelen.’

Naam: Okamoto Mitsuhiro
Geboren: Japan, 1968
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2017

Over Okamoto Mitsuhiro

Okamoto Mitsuhiro is conceptueel kunstenaar en beeldhouwer. Hij woont en werkt in Kyoto en exposeert voornamelijk in Japan, hoewel zijn eerste tentoonstelling in 1999 plaats in het Deense Aarhus plaatsvond.

Veel van zijn sculpturen maakte hij met namaakartikelen. Zo maakte hij in 2010 een serie van negen beelden (BATTAmon), onder andere van een sprinkhaan, van imitatietassen van bekende namen als Louis Vuitton, Chanel, Gucci en Fender. Deze werden al na enkele weken uit het Kobe Fashion Museum verwijderd toen de firma Louis Vuitton besloot dat de illegale handel in namaakproducten schade toebracht aan haar imago. Om juridisch geschil te voorkomen verwijderde het museum de kunstwerken.

In 2015 toonde een galerie op de Art Fair Sapporo Mitsuhiro’s Outside na Famina: Outside Family Mart, een werk met een sensor die het menselijk lichaam detecteerde en een geluid liet horen dat mensen bij de ingang verwelkomde. Het idee achter dit concept is gebaseerd op wraak, alertheid en waardering voor ‘het etsen van de melodie in ons geheugen, ook al vragen we er nooit om’.

Een andere serie maakte hij locatie-specifiek. Deze UFO (Unidentified Falling Object – niet-geïdentificeerd vallend voorwerp) is een mengeling van absurditeit en uniciteit. Zijn werk was in zeven soloshows, in veertien groepstentoonstellingen te zien en drie kunstbeurzen.

Voor ARTZUID 2017 nodigde de Nederlandse kunstenaar Paul Goede drie Japanse kunstenaars uit: Yutaka Matsuzawa, Eiji Watanabe en Okamoto Mitsuhiro. Gevieren vulden zij de Art Chapel Amsterdam, de voormalige Sint Nicolaaskapel in het Beatrixpark. Okamoto Mitsuhiro ontwierp en maakte de Masked Police Car, een soort autopyama.

Kunstwerken op ARTZUID

Gerelateerde producten