Paul Goede

Paul goede

‘Mentale Kleuren bestaan op zichzelf. Mentale Kleuren verschijnen in onze geest’

Naam: Paul Goede
Geboren: Nederland
ARTZUID editie(s): ARTZUID 2013 ARTZUID 2017 

Over Paul Goede

Paul Goede treedt op met seances. Deze seances onttrekken zich aan de bestaande labels. De meest uiteenlopende deelnemers ervaren het Gestalt van een kunstwerk zonder dat duidelijk is hoe dit wordt veroorzaakt. De bezoekers spreken van een hypnotiserende belevenis.

Zijn werken zijn niet te fotograferen of te filmen, daarom maakt hij gebruik van een typografische representatie. Deze noemt hij conceptcards. Dit zijn de scripts voor de seances in het formaat van een ansichtkaart. Paul deelt de cards na zijn optreden uit en worden 1 op 1 in een catalogus geplaatst.

Goede werd bekend met zijn vele seances in Japan o.a. Kenji Taki Gallery Tokyo vanaf 1998, Star Gallery, Botao Gallery, MAT Nagoya en Art OBU Art alle vier in Aichi Nagoya. In 2002 trad hij op in Museum Ludwig te Aken. In 2004 in het beeldenpark van Museum Abteiberg Mönchengladbach.

In de Kunsthalle Bern voerde hij in 2006 een seance op ter herdenking van Johannes Gachnang. In Suwa Nagano was er in 2019 een seance ter herdenking van Yutaka Matsuzawa.

Paul Goede gaat grensoverschrijdend te werk als vanaf 2012 enkele overleden kunstenaars zijn Mental Color seances uitvoeren. In ARTZUID 2013 waren de seances toegankelijk voor een breed publiek in de openbare ruimte. Ze stimuleren de gevoeligheden voor het kijken naar de beelden van de Art Zuid Sculptuur Biënnale.

Vier jaar later nodigde hij voor ARTZUID 2017 drie Japanse kunstenaars uit voor een presentatie van hun werken in de Art Chapel, de voormalige Nicolaaskapel in het Beatrixpark. Onder de titel Vanish, Vanish in Mental White werden bezoekers twee keer per week in de gelegenheid gesteld om te midden van de werken een seance bij te wonen. Van Yukata Matsuzawa (1922-2006) werden 26 beschreven panelen getoond: zijn Quantum Art Manifesto wordt gezien als zijn magnum opus. Eji Watanabe reageerde met een installatie op het park waar de kapel al decennia staat, met een vloer vol met duizenden zorgvuldig uit boeken gesneden bloemen, vlinders en paddenstoelen. Okamoto Mitsuhiro tenslotte tekende voor het ontwerp van de Masked Police Car, waarmee de bezoekers buiten werden onthaald – een auto met een soort autopyjama aan.

Goede woont en werkt in Amsterdam waar hij in galeries met enige regelmaat zijn Mental (M) seances ten uitvoer brengt.

Kunstwerken op ARTZUID